Actualitate

Monitorul Oficial va fi disponibil gratuit în format PDF. Liviu Moraru, directorul MO: „Toate legile vor putea fi citite pe calculatorul dumneavoastră”

Publicat: 02 apr. 2021
Monitorul Oficial
Monitorul Oficial, Partea I şi a II-a, vor devine gratuite la publicare, copiere, reproducere, au transmis vineri, 2 aprilie 2021, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi directorul MO, Liviu Moraru, într-o declaraţie de presă

Decizie de ultimă oră pe teritoriul României. Monitorul Oficial, Partea I şi a II-a, vor devine gratuite la publicare, copiere, reproducere, au transmis vineri, 2 aprilie 2021, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi directorul MO, Liviu Moraru, într-o declaraţie de presă.

Fostul premier al României, Ludovic Orban, a transmis faptul că a ţinut să facă o vizită la sediul Monitorului Oficial, în mod simbolic, chiar în ziua în care iniţiativa legislativă depusă de deputatul USR PLUS Claudiu Năsui, care a fost adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte, intră în vigoare.

„Este un pas important în conformitate cu dreptul de informare publică al cetăţeanului şi cu transparenţa în funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor publice. Practic, orice cetăţean va putea să folosească tot ceea ce publică Monitorul Oficial Partea I, Partea a II-a. Toate actele normative emise de autorităţi vor putea fi cunoscute de cetăţeni direct”, a declarat Orban, la finalul vizitei la Monitorul Oficial.

Legile din Monitorul Oficial vor fi citite pe calculator

Liviu Moraru, directorul Monitorului Oficial, a transmis astăzi, 2 aprilie 2021, la rândul său că legile vor putea fi citite direct pe computer.

„Prin Legea 57, care a apărut astăzi, Monitorul Oficial devine gratuit la publicare, copiere, reproducere. Deci toate legile vor putea fi citite pe calculatorul dumneavoastră într-un PDF portabil gratuit de pe site-ul nostru. Mulţumim domnului preşedinte că ne-a sprijinit şi suntem la datorie în apărarea interesului public şi a statului de drept”, a afirmat Liviu Moraru.

Legea care prevede formatul electronic al MO, promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, miercuri, 31 martie 2021, legea care prevede că formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I şi a II-a, să fie disponibil în mod gratuit şi liber, permanent, acesta fiind accesibil tuturor utilizatorilor în aceeaşi zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare.

De asemenea, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat pe pagina sa de Facebook că Monitorul Oficial va fi disponibil în format PDF. Legea care asigură mai multă transparență urmează să fie publicată vineri, precizează ministrul.

„Azi va fi publicată legea 57/2021 prin care însuși Monitorul oficial va fi disponibil în format PDF. Am crede că în secolul 21 nu ar trebui să fie nevoie de o lege pentru asta, și nici că e un mare motiv de laudă să dai acces la documentul central al statului, legea, în format electronic, liber și care să permită funcții de bază ale oricărui document electronic. Este un pas înainte pentru transparență și digitalizare. Este o victorie pentru toți cei care se chinuiau până acum la publicarea actelor normative să le folosească textul oficial”, a explicat ministrul Economiei.

Legea făce parte din pachetul de legi pentru debirocratizare și transparentizare depus în Parlament în urmă cu un an. Ultima lege care mai rămâne de adoptat din pachet este cea referitoare la transparentizare, a precizat Năsui.
Adauga un comentariu