Prima pagină » Informații utile » Mormoni: cine sunt și care este credința celor ce aparțin acestei religii?

Mormoni: cine sunt și care este credința celor ce aparțin acestei religii?

21 mart. 2025, 16:08,
în Informații utile

Mormonii sunt adepții Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, o religie fondată în secolul al XIX-lea în Statele Unite. Deși sunt adesea asociați cu creștinismul, credințele și practicile lor diferă semnificativ de cele ale confesiunilor tradiționale. Mormonismul pune un accent puternic pe revelația continuă, viața de familie și respectarea unor principii morale foarte stricte.

Astăzi, această confesiune este foarte răspândită în Statele Unite ale Americii, America Latină, Canada, Europa, Filipine, Africa și unele regiuni din Oceania. Mormonii au propriul set de filosofii, valori și practici.

Mormonii: care este originea și istoria lor

Mormonii au apărut în jurul anului 1820, în statul New York, fiind fondat de Joseph Smith, un tânăr care susținea că a primit o revelație divină. Potrivit relatărilor sale, în 1823, un înger numit Moroni i-a arătat locația unor table de aur pe care era scrisă o istorie a vechilor locuitori ai Americii. Aceste scrieri au fost traduse și publicate în 1830 sub titlul „Cartea lui Mormon”, considerată o scriptură sfântă de către adepți.

Biserica include acum peste 14 milioane de membri, cei mai mulți dintre aceștia locuind în afara Statelor Unite. În Statele Unite, este a patra biserică după numărul de membrii. Daca a început în 1830 cu numai șase oameni adunați într-o căbănuță, Biserica a continuat să crească în ce priveşte numărul şi influenţa. Creşterea Bisericii în întreaga lume se datorează în parte slujirii oferite de peste 52.000 de misionari, voluntari, care propovăduiesc Evanghelia oriunde pot – pe străzi şi în case.

Una dintre cele mai puternice valori este chiar educația. Biserica oferă tinerilor multe ocazii de a învăţa. Există un seminar cu o durată de patru ani, care îi pregăteşte pe elevii de liceu pentru provocările spirituale ale vieţii, respectând dogmele mormone. La aceste programe sunt înscrişi peste 700.000 de cursanţi care trăiesc în 132 de ţări.

De ce mormonii nu pot fi considerați creștini?

Mormonii cred într-un Dumnezeu viu, care continuă să ofere revelații profeților lor. În plus, ei au o perspectivă unică asupra vieții după moarte, căsătoriei și stilului de viață.

Mai mult decât atât, mormonii consideră că Biblia nu este totul, iar completările aduse de ei, revelațiile și interpretările lor au autoritate mai mare. Ei îl consideră că Isus a fost creat și născut exact la fel ca oricine altcineva, ceea ce contravine semnificativ credinței tradiționale. De asemenea, ei nu recunosc conceptul de trinitate, ci mai degrabă văd cele trei entități ca fiind trei Dumnezei diferiți. Religia creștină crede într-un singur Dumnezeu, nefiind o religie politeistă, la fel ca Budismul sau Hinduismul. Pe de altă parte, cultul mormonilor se diferențiază și de fenomenul New Age, deoarece mormonii practică rugaciunea, comparativ cu adepții celuilalt cult.

Mormonii cred că există împărății diferite în viaţa de după moarte: Împărăţia Celestă, Împărăţia Terestră și Împărăţia Telestă, restul rămânănd în întuneric. Locul unde vor ajunge oamenii depinde de ceea ce cred şi fac ei în viaţa de pe pământ. Important este să reușești să rezolvi tot ce te macină în viața aceasta, pentru a primi șansa de a-ți continua viață în lumea de dincolo. În contradicție, Biblia subliniază foarte clar că există doar Rai și Iad.

Așadar, mormonii rămân un cult controversat pentru mulți.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Filmul morţii lui Rareş Ion. Maru l-a instigat să se injecteze "în venă sau în cap", apoi nu a vrut să sune la ambulanţă ca să nu-şi facă probleme
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbări în Codul Muncii. Angajații care își vor face singuri programul de lucru
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Minune de Paște! Michael Schumacher s-a deplasat să-și vadă nepoata
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 aprilie 2025
18 aprilie 2025