Razboi în Ucraina

Moscova reacţionează la decizia Occidentului de a trimite tancuri în Ucraina: „Duce conflictul la un nou nivel de confruntare”

Publicat: 25 ian. 2023
Moscova reacţionează la decizia Occidentului de a trimite tancuri în Ucraina Duce conflictul la un nou nivel de confruntare
Moscova reacţionează la decizia Occidentului de a trimite tancuri în Ucraina

Rusia a reacţionat miercuri cu furie la decizia Germaniei de a aproba livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina, afirmând că Berlinul îşi abandonează „responsabilitatea istorică faţă de Rusia” care decurge din crimele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-o postare pe Telegram că această decizie reprezintă o confirmare a implicării Germaniei într-un „război planificat în avans” împotriva Rusiei.

Moscova reacţionează cu furie la decizia Occidentului de a trimite tancuri în Ucraina

Ambasada Rusiei la Berlin a declarat că decizia – care deschide calea pentru ca şi alţi membri NATO să trimită tancuri fabricate în Germania – reprezintă o escaladare a conflictului de 11 luni din Ucraina, pe care Moscova îl prezintă din ce în ce mai des drept o confruntare periculoasă între Rusia şi alianţa condusă de SUA.

„Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel de confruntare”, a declarat ambasadorul Serghei Neceaev. Va provoca „daune ireparabile stării deja deplorabile a relaţiilor ruso-germane”, a ameninţat el.

Dmitri Peskov: „Aceste tancuri vor arde”

Nu a existat nicio reacţie imediată din partea preşedintelui Vladimir Putin, care, la scurt timp după anunţul Berlinului, a participat la o lungă întâlnire televizată cu studenţii, dar s-a referit doar pe scurt la situaţia de securitate „complicată” cu care se confruntă Rusia.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că livrările de tancuri grele anunţate de Occident nu vor schimba cu nimic luptele între ruşi şi ucraineni şi a declarat că Occidentul „supraestimează” potenţialul pe care aceste tancuri l-ar putea oferi armatei ucrainene.

„Aceste tancuri vor arde, la fel ca toate celelalte”, a afirmat Peskov.

Ucraina ameniță să lovească teritoriul Rusiei

Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev nu exclude atacuri ale forțelor ucrainene asupra teritoriilor Rusiei de unde invadatorii atacă Ucraina – potrivit reprezentantului oficial al GUR, Vadim Skibiţki. Acesta a comentat seriile de explozii din Crimeea, menționând că serviciile de informațiile militare ale Ucrainei lucrează și în teritoriile ocupate.

„Deoarece există o regrupare puternică a trupelor ruse, iar rezervele ruse mobilizate se deplasează în toate direcțiile frontului, atât din regiunea Rostov a Federației Ruse, cât și din Crimeea ocupată, atunci, da, pot fi aplicate lovituri şi împotriva cazărmilor și poligoanelor rusești”, a afirmat Skibiţki.

Oficialul nu a exclus lovituri asupra teritoriului Rusiei. Potrivit acestuia, totul depinde de cât de critice sunt obiectivele vizate – indiferent dacă este vorba de teritoriul ocupat sau de teritoriul Federației Ruse.

„De ce? Ei bine, să ne uităm la statistici. De unde au loc lansările rachetelor de croazieră? La nivel aerian, de pe teritoriul Federației Ruse. Dacă vorbim de rachete Iskander, acestea sunt lansate fie din teritorii temporar ocupate, fie mai aproape de granița noastră. Iar rachetele S-400 şi S-300 sunt lansate din Federația Rusă, care efectuează bombardamente inclusiv la Kiev”,  a menționat reprezentantul GUR.

Vadim Skibiţki: „Ajungem şi la Kremlin”

Skibiţki a mai comentat şi informaţiile potrivit cărora rușii nu instalează sisteme de apărare antiaeriană lângă aerodromul bazei aeriene din Enghels, de exemplu, ci amplasează sisteme de apărare lângă Kremlin.

„Acest lucru sugerează faptul că, dacă ajungem până la Enghels, ajungem şi la Kremlin”,  a declarat oficialul.
Comentarii
  • Nu a supt- o deloc- o sug prostii care împing un prost la tazboi si acela e zelenschi care nu – pasa de Ucraina si ucrainieni.Treziti- va popor prost condus de o marioneta nazista

Adauga un comentariu