Local

Motivare: mărturia mortului-viu din Răducăneni! Judecătorii ieșeni și-au făcut cruce când au auzit povestea! Noroc că mama lui a vrut să strângă bani pentru praznicul de 40 de zile! GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

Publicat: 22 apr. 2021
Momentele în care
Magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni au admis recent cererea formulată de "mortul-viu" Gabriel Constantin Luca: acum, judecătorii au emis motivarea sentinței prin care l-au "înviat" pe bărbat

Un bărbat declarat mort din greșeală de autorități și-a recăpătat identitatea în instanță. Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni au admis acțiunea formulată de Gabriel Constantin Luca. Acum, judecătorii ieșeni au făcut publică și motivarea sentinței emise în cazul „mortului-viu”

Ce a spus „mortul-viu” din Răducăneni în fața judecătorilor! Magistrații ieșeni și-au făcut cruce când au auzit povestea! Până și cei de la Starea Civilă au cerut admiterea acțiunii depuse de bărbat! Acum, aceștia au făcut publică motivarea în cazul lui Constantin Gabriel Luca.
Amintim că, în urmă cu câteva săptămâni, magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni au admis acțiunea acestuia.

„Admite cererea formulată de reclamantul Gabriel Constantin Luca în contradictoriu cu pârâta Primăria comunei Răducăneni. Dispune anularea ambelor exemplare ale actului de deces din 10 noiembrie 2020, privindu-l pe reclamant, înregistrat la Primăria Comunei Răducăneni, precum și a certificatului de deces eliberat pe 10 noiembrie 2020 de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Răducăneni – Starea Civilă”, au menționat judecătorii.

Mărturia „mortului-viu” din Răducăneni: „Așa am aflat că am fost declarat mort și că am fost îngropat!”

În urmă cu câteva săptămâni, Constantin Gabriel Luca a dat în judecată Primăria comunei Răducăneni. Acesta le-a solicitat magistraților să dispună anularea certificatelor prin care a fost declarat decedat.

„Am plecat de acasă pe data de 25 octombrie 2020, în satul Suhuleț, pentru a munci la ferma unei persoane. Nu mi-am anunțat rudele despre acest lucru. În plus, mi-am uitat acasă cartea de identitate. La data de 29 octombrie 2020, rudele mele au mers la Poliție și m-au declarat dispărut, întrucât nu mă mai văzuseră de câteva zile și nu au putut să mă contacteze în vreun fel. După aproximativ o săptămână, la data de 6 noiembrie 2020, a fost descoperit în zonă, în râul Jijia, un cadavru care ar fi avut semnalmentele mele.

Polițiștii i-au anunțat pe membrii familiei mele, spunându-le că aș putea fi eu și chemându-i la morgă, să mă identifice. Deși acel cadavru nu era îmbrăcat cu hainele cu care rudele mele mă declaraseră dispărut și era și umflat, din cauza faptului că stătuse în apă, rudele mele nu au putut fi sigure că sunt eu. Totuși, până la urmă, a fost eliberat pe numele meu certificatul constatator al decesului și s-a eliberat și certificatul de deces”, a afirmat „mortul-viu” din Răducăneni.

Constantin Gabriel Luca a adăugat că, pe 17 decembrie 2020, mama sa a luat legătura cu persoana la care a mers să muncească.

„Având în vedere că mai lucrasem la acea persoană, mama mea a luat legătura cu ea pentru a o ajuta cu bani, în vederea pregătirii praznicului de 40 de zile pentru pomenirea mea. În acest fel am aflat eu că fusesem declarat mort și îngropat, astfel că m-am întors acasă, pentru a lămuri situația”, a subliniat Constantin Gabriel Luca.

Culmea, și cei de la Starea Civilă au cerut admiterea acțiunii ieșeanului!

La rândul lor, reprezentanții Stării Civile au cerut în fața judecătorilor să îi fie admisă acțiunea lui Constantin Gabriel Luca.

„Pe 10 noiembrie 2020 a fost întocmit actul de deces nr. 94 privindu-l pe reclamant, în care se menționează că acesta a decedat la data de 6 noiembrie 2020. În baza actului de deces s-a eliberat, la aceeași dată, certificatul de deces. Întocmirea actului de deces nr. 94 s-a dispus de către ofițerul de Stare Civilă din cadrul SPCLEP Răducăneni cu respectarea dispozițiilor din Legea nr. 119/1996, respectiv pe baza certificatului medical constatator al decesului eliberat de IML Iași, a adresei Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni, prin care a fost autorizată înregistrarea tardivă a decesului reclamantului, precum și a dovezii emise de aceeași unitate de Parchet.

Este cunoscut faptul că cele relatate de către reclamant prin cererea de chemare în judecată sunt conforme cu realitatea. Ulterior, s-a aflat faptul că acel cadavru identificat ca fiind al reclamantului nu este al acestuia, fiind declarat decedat dintr-o eroare, și că, de fapt, reclamantul este în viață”, au afirmat cei de la Primăria comunei Răducăneni.

La rândul lor, judecătorii au motivat admiterea acțiunii „mortului-viu”.

„În conformitate cu legislația, anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă și a mențiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive. În cauza de față, instanța reține că actul de deces nr. 94 din 10 noiembrie 2020 și certificatul de deces eliberat la data de 10 noiembrie 2020 de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Răducăneni – Starea Civilă constată un fapt care, în realitate, nu există”, au concluzionat judecătorii ieșeni.

A fost identificat bărbatul care a fost îngropat

Medicii legiști ieșeni au elucidat recent misterul bărbatului înmormântat în localitatea Costuleni! Specialiștii au descoperit că bărbatul care i-a luat locul în groapă „mortului-viu” este Marius Artene! Totul a ieșit la iveală după analiza ADN!
Specialiștii de la Institutul de Medicină Legală Iași au finalizat ancheta în cazul bărbatului înmormântat în urmă cu câteva luni la Costuleni. Atunci, autoritățile și familia au crezut că este vorba despre Constantin Gabriel Luca. Dar acesta din urmă s-a întors acasă, viu și nevătămat, la exact 40 de zile de la înmormântare. Atunci, anchetatorii s-au axat pe o altă sesizare, venită din partea rudelor unui alt bărbat. Au fost preluate probe ADN și medicii legiști au constatat că, de fapt, cel îngropat este Marius Artene, așa cum afirmaseră rudele acestuia din urmă.

Comentarii
  • Dar asupra cretinului care a parasit domiciliul fara sa anunte neam nu trebuie luate masuri? Autoritatile mereu de vina? Dar prostii de parinti care au drclarat la identificare ca e el? Ia mai lasati ma, mereu altii de vina. In loc de betivul asta gasiti autoritatile de vina. De parca aia aveau sa stea cu mortul umflat pe masa. Normal ca l au ingropat si pace. Aveau sa cheltuie banii statului pentru toti betivii. Sunteti constienti ce presupune o identificare fara rude? Ptelevare de ADN, analiza IML, autopsiere etc. Doar ADN-ul e de la 1000 de euro in sus.

  • Pe principiul asta, Oricine are un dispărut în familie și se găsește un mort, familia îl poate identifica ca fiind disparutul, ochiometric, pe baza faptului ca seamănă. Identificarea făcându-se de o persoana în vârstă, care poate avea probleme de sănătate inerente varstei(gen Alzheimer, demente senile). Nu-i chiar în regula sa te bazezi numai pe asta. Normal ca dezinteresul din familie când dispare cineva este de condamnat și ca se cheltuie bani în a rezolva situația! Totuși, superficialitate….

Adauga un comentariu