Magazin

Motivul fenomenal pentru care CAZI IN GOL cand esti pe punctul sa adormi

Publicat: 14 dec. 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Motivul fenomenal pentru care CAZI IN GOL cand esti pe punctul sa adormi
1

Sigur cunosti si tu senzatia: te asezi in pat, esti gata sa adormi si dintr-o data te trezesti brusc cu o senzatie de cadere in gol si o tresarire care te sperie.

Tresarirea care apare atunci cand esti pe cale sa adormi se numeste, in termeni stiintifici, „spasm hipnagogic„. De fapt, ceea ce percem noi ca o tresarire este un spasm muscular ce apare in starea hipnagogica, adica atunci cand esti in acea scurta perioada de tranzitie dintre veghe si somn.

Spasmul poate sa apara spontan, fara nicio cauza externa, sau poate fi provocat de un zgomot, aprinderea unei lumini, o atingere sau alti factori. De cele mai multe ori, spasmul este insotit de o senzatie de cadere, dar la unii oameni tresarirea vine cu usoare halucinatii, de exemplu o lumina puternica sau un zgomot care nu exista de fapt.

Spasmul hipnagogic este un fenomen des intalnit pe care il cunosc aproape toti oamenii. Uneori se intampla si in timpul noptii, cand dormi, fara sa-ti dai seama, pentru ca nu e suficient de puternic sa te trezeasca. La unii dintre noi apare mai des, la altii mai rar.

Nu se stie exact care e cauza spasmului hipnagogic, dar exista mai multe teorii. Una din ele spune ca acesta e un fenomen normal, un mic „rateu” al sistemuui nervos care devine „confuz” la tranzisia dintre veghe si somn. O alta teorie explica spasmele nocturne prin prisma evolutiei. Ar putea fi un reflex mostenit de la stramosii nostri care dormeau in copaci. Atunci cand adormim, creierul nostru confunda starea de relaxare musculara cu caderea dintr-un copac si reactioneaza rapid printr-o contractie involuntara a muschilor.

Adauga un comentariu