Stiri si curiozitati

Motorină pentru păduchi la găini: Secretul pe care îl știu toți fermierii

Publicat: 04 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Motorină pentru păduchi la găini Secretul pe care îl știu toți fermierii
Păduchii păsărilor sunt deosebit de rezistenți, putând supraviețui și 10 luni fără o sursă de hrană

O mare problemă cu care se pot confrunta fermierii sunt păduchii la găini. Pentru o astfel de problemă ce poate afecta grav sănătatea efectivului, dar și producția de ouă există multe metode, printre care și folosirea motoriniii pentru a scăpa de păduchii păsărilor.

Pentru păduchii roșii ai găinilor există mai multe tratamente, unele chiar cu eficiență rapidă, în funcție de cauza apariției acestor păduchi.

Păduchii la găini, Dermanyssus Gallinae, sunt diferiți de păduchii la om, fiind niște acarieni foarte mici, de numai 1,5 mm, cu picioare bine dezvoltate, de culoare cenușie, dar care devine roșiatici după ce consumă sângele păsărilor.

Acești păduchi se ascund ziua în coteț, în special în crăpăturile adăpostului de păsări, iar noaptea se alimentează cu sângele acestora, mai ales la nivelul picioarelor, a pieptului și a aripilor.

Motorină pentru păduchi la găini: Soluții mai puțin cunoscute

Păduchii păsărilor sunt deosebit de rezistenți, putând supraviețui și 10 luni fără o sursă de hrană. Tocmai de aceea, pentru a scăpa găinile de păduchi există mai multe soluții folosite de către fermieri. Astfel, mulți crescători de păsări stropesc cu motorină sau cu ulei ars în cotețul păsărilor. Mirosul puternic al motorinii alungă păduchii.

Alți crescători de păsări recomandă văruirea cotețului cu var stins și prezența cenușei acolo unde se scaldă găinile. O altă variant aleasă de fermieri este punerea pe creasta găinilor și la baza cozii a 3-4 picături de arbore de ceai.

Tot pentru a scăpa de păduchii la găini se pun ca așternut în coteț plante de boz, tocate bine.

Crescătorii de păsări mai folosesc pentru a scăpa de păduchii păsărilor o soluție pe bază de usturoi. Într-un recipient cu pulverizator se prepară în el o soluție concentrată din apă, sucul de la 10-15 căței de usturoi, ulei de lavandă, de mentă. Cu această soluție se stropesc păsările pe tot penajul, o dată la două zile, timp de 2-3 săptămâni.

Ce să faci pentru ca găinile să nu aibă păduchi

Semnele că găinile au păduchi sunt pierderea penajului și murdărirea lui, iritații pe picioare, scăderea producției de ouă, mersul mai greoi al păsărilor, găinile evită să intre seara în coteț, arată mai slăbite și nu au poftă de mâncare și apar pete de sânge pe coaja ouălor.

Există mai multe tratamente de prevenire a păduchilor la găini. Astfel, trebuie să evitați sursele de păduchi precum păsările sălbatice sau rozătoarele. De asemenea, sacii de furaje dați drept hrană trebuie protejați de o posibilă infestare.

Păduchii nu sunt un semn al lipsei de curățenie, dar trebuie periodic să faceți o curățenie și o dezinsecție generală în locul unde țineți păsările.

De aceea, este indicat să dați periodic cotețul cu var. Varul va umple crăpăturile din pereții cotețului, astfel încât paraziții nu mai au unde să își facă culcușul.

Crescătorii de găini trebuie să țină cont și de faptul că păsările trebuie să aibă asigurată o baie de nisip sau o baie de praf deoarece ajută la protejarea pielii păsărilor. Pentru a scăpa de ppăduchii la ăgini este indicat să în vasul cu nisip și puțin pământ și multă cenușă. Indicată este folosirea cenușii de lemn netratat ce a fost ars.

Adauga un comentariu