Cei patru ieșeni cu nevoi speciale, care au participat la „Special Olympics Invitational Games”, au revenit joi, 19 mai 2022, în Iași, cu medaliile și cu premiile obținute, după multe ore de antrenament și după numeroase sacrificii. Aceștia au fost întâmpinați în Gara Iași cu emoție de către familii, de copiii din cadrul Centrului de Servicii Sociale „C. A. Rosetti” Iași, precum și alți copii și tineri cu sindromul Down.
Patru tineri ieșeni cu nevoie speciale au obținut rezultate deosebite la „Special Olympics Invitational Games”. Florina Minodora Bogdan, în vârstă de 15 ani, a obținut o medalie de aur, la proba de 800 metri, și una de argint, la proba 400 metri, în timp ce Roxana Nicoleta Dodan a câștigat medalia de argint la proba de 100 metri. Andrei Pădureanu, în vârstă de 35 de ani, a câștigat o medalie de aur, la proba 50 metri, și una de bronz, la proba de săritură de pe loc. Andrei Dău a câștigat aurul la proba de săritură de pe loc.
Copiilor și tinerilor cu sindromul Down nu le este ușor să facă performanță
Andrei Dău, campionul care a obținut medalia de aur la săritura de pe loc, la „Special Olympics Invitational Games”, a declarat că nu a avut deloc emoții pe durata competiției și se bucură foarte mult de reușita obținută. Andrei Dău nu participă pentru prima oară la o competiție sportivă internațională, în urmă cu 15 ani, obținând o altă medalie de aur.
„Suntem tare emoționați, Andrei Dău are o vârstă, are 35 de ani, dar ne-a bucurat reușita sa, deși în prim-plan sunt cei mai micuți. Andrei excelează la atletism, țin să menționez că prima medalie Special Olympics a luat-o cu 15 ani în urmă, la un concurs internațional, desfășurat la Constanța, iar după atâția ani, a mai obținut încă o medalie. Nu oricărui părinte îi este dat să aibă un copil special, dacă ne înțelegem menirea în viață, putem fi mândri de asta, pentru că, într-adevăr, copiii cu sindromul Down sunt niște copiii speciali, iubitori”, a declarat Elena Dău, mama lui Andrei Dău.
Elena Pădureanu, mama lui Andrei Pădureanu, este de părere că nu este deloc ușor pentru copiii cu sindromul Down să facă performanță, dar, cu sprijinul și încurajările părinților, ei pot să aibă succes.
„Ne bucurăm foarte mult pentru reușita lor, îi mulțumim și domnului Daniel Ștefancu, care i-a încurajat pe copiii ăștia întotdeauna. Nu este deloc ușor pentru ei, doar noi, părinții, știm care este situația, cum să ne comportăm cu ei, trebuie să muncim un pic, ca să ajungă la performanța aceasta. I-a plăcut foarte mult în Malta, m-a sunat, era emoționat, dar el a mai fost și în America și în Iugoslavia. El practică atletism, a luat medalia de aur, iar la săritură în lungime a luat locul 3. Îi place să facă asta și vrea să se afirme, să fie și el un om ca toți oamenii normali, să fie un sportiv cunoscut, îi place tenisul și vrea să ajungă exact un tenismen cum este Ilie Năstase. Aș vrea ca oamenii să-l vadă ca și cum ar fi un copil normal! Părinții care au astfel de copii trebuie să aibă încredere că se poate, să se lupte. Trebuie să fim optimiști!”, a declarat Elena Pădureanu, mama campionului Andrei Pădureanu.
Cei patru ieșeni cu nevoi speciale au obținut nu mai puțin de 3 medalii de aur „Special Olympics Invitational Games”
Cele două ieșence, Forina Minodora Bogdan și Roxana Nicoleta Dodan, au muncit din greu pentru a ajunge campioane. Ele plănuiesc să mai participe și la alte competiții și îi încurajează pe toți tinerii să muncească pentru a-și îndeplini visurile. Fetele se antrenează zilnic, după orele de curs, cu prof. Daniel Ștefancu, dar nu văd aceste antrenamente ca pe un sacrificiu.
Daniel Ștefancu are doar cuvinte de aur legat de competiția Special Olympics și este mândru de reușitele elevilor pe care îi antrenează.
„Noi nu punem accent neapărat pe performanță, dar faptul că au venit și medaliile îi ajută foarte mult pe ei, îi motivează foarte mult. Urmează o nouă competiție la nivel mondial, în Munchen, anul viitor”, a declarat prof. Daniel Ștefancu, antrenorul lotului de atletism participant la Jocurile Special Olympics din Malta.
Florina Minodora Bogdan și Roxana Nicoleta Dodan sunt în sistemul de protecție socială de mai mulți ani, dar asta nu le-a împiedicat să performeze din punct de vedere sportiv. Reușita acestora este un exemplu pentru toți copii și tinerii din Iași, demonstrând că orice copil special poate avea rezultate.
„Florina Minodora Bogdan și Roxana Nicoleta Dodan au cucerit lumea prin determinarea, prin pasiunea lor și dragostea față de sport. Sunt două tinere, două speranțe, care au fost descoperite de domnul profesor Ștefancu. Această victorie pentru ele reprezintă o mare bucurie, o speranță pentru un viitor mai bun”, a declarat Maria Abalașei, Șef Centru de Servicii Sociale ”C.A. Rosetti” Iași.
Cei patru tineri ieșeni cu nevoi speciale plănuiesc să nu se oprească aici, ci să participe și la alte competiții internaționale.