Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi este la un pas de marea redeschidere. Municipalitatea face investiţii de peste 2 milioane de lei pentru achiziţionarea dotărilor
Procedura de licitaţie a fost lansată sâmbătă, 2 septembrie 2023, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar contractul prevede achiziţia de dotări aferente proiectului „Consolidare şi reabilitare Muzeu de Istorie Naturală Corp A”. Valoarea totală estimată este de 2.188.670 de lei, fără TVA, iar contractul este împărţit în trei loturi. Operatorii economici pot depune ofertele până la data de 10 octombrie 2023.
Municipalitatea face investiţii de peste 2 milioane de lei pentru dotările de la Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi
Municipalitatea face investiţii de peste 2 milioane de lei, fără TVA, pentru dotările de la Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi. Mai exact, primăria a publicat recent procedura de licitaţie pe SEAP, iar contractul este împărţit în trei loturi. Primul reprezintă achiziţionarea mobilierului (a vitrinelor), iar valoarea totală a acestuia este de 1.877.040 de lei, fără TVA. Cel de-al doilea cuprinde achiziţionarea dulapurilor, a meselor de lucru şi a altor tipuri de mobilier, în sumă totală de 172.089 de lei, fără TVA, iar cel de-al treilea, ce are o valoare de 139.540 de lei, fără TVA, prevede achiziţionarea echipamentelor multimedia.
„Echipamentele şi dotările vor fi noi şi în concordanţă cu prevederile tehnice din fişele anexate, respectând standardele europene privind protecţia mediului şi a sănătăţii umane, materialele vor fi non toxice, cu finisaje care să permită exploatarea în siguranţă a acestora. Ofertanţii vor avea în vedere pentru lucrările de montaş şi asistenţă tehnică la montaj, reparaţii, revizii, respectarea cerinţelor beneficiarului. Imaginile prezentate în fişele tehnice sunt orientative şi nu impun un anumit producător.
Furnizorul trebuie să urmărească două aspecte principale: să răspundă cerinţelor tehnice precizate în caietul de carcini şi anexe şi să respecte prevederile legale naţionale şi comunitare în vigoare. Nu se admit produse reciclate, remanufacturate, second hand etc. Furnizorul va garanta că nici unul dintre produsele furnizate prin contract nu va avea nici un defect de execuţie sau de material. Livrarea se va face în maximum 60 de zile de la data semnării contractului de către ambele părţi şi constituirea garanţiei de bună execuţie. Durata contractului este de 60 de zile”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de licitaţie lansate.
Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul de acest gen, fiind înființat în Principatele Române, la 4 februarie 1834. Acesta deține peste 300.000 de exemplare
Muzeul de Istorie Naturală din Iași deține, în prezent, peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante. A fost fondat la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza și Costache Negri.
În anul 1840 s-a cumpărat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturza, de pe Ulița Hagioaiei, bulevardul Independenței de astăzi. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic. Cabinetul de Istorie Naturală devine cunoscut marelui public și prin faptul că, în una dintre sălile lui, deputații din Partida Națională, în noaptea de 15 ianuarie 1859, au hotărât candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei. În luna mai 2023, municipalitatea a mai făcut un pas pentru redeschiderea prestigioasei clădiri, astfel, atunci au fost finalizate lucrările de refacere și consolidare.
Astfel, procedura de licitaţie a fost lansată. Municipalitatea face investiţii de peste 2 milioane de lei pentru dotările din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi.