Local

Municipalitatea ieșeană va prelua Spitalul Clinic „Căi Ferate”. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor locali

Publicat: 24 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Municipalitatea ieșeană va prelua Spitalul Clinic Căi Ferate. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor locali
Spitalul Clinic Căi Ferate ar putea fi preluat de Primăria Municipiului Iași

Municipalitatea ieșeană a anunțat faptul că va prelua un spital din Iași. Mai exact, potrivit proiectului de hotărâre, Primăria Iași va trimite intenția fermă de preluare a Spitalului Clinic „Căi Ferate”

Prin decizia formulată la finalul anului 2022, Secretariatul General al Guvernului României a înaintat municipalității scrisoarea de intenție a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, de a transfera unitățile sanitare aflate în subordinea sa, situate pe raza municipiului Iași.

Intenția Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de transmitere a spitalelor pe care le are în subordinea autorităților locale competente intră în sfera strategiei de reformă în domeniul sanitar. Amintim faptul că Spitalul Clinic „Căi Ferate” este unul dintre spitalele reprezentative din Iași, ce asigură servicii medicale pe întreg teritoriul Moldovei.

Plenul CL
Plenul Consiliului Local va fi reunit la finalul lunii februarie

Municipalitatea ieșeană va prelua un spital din Iași

Primaria Iasi

Municipalitatea ieșeană va prelua Spitalul CF

Plenul Consiliului Local se va reuni la finalul lunii februarie pentru a supune votului peste 45 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără și cel privind transmiterea intenției ferme a Municipiului Iași, de preluare a Spitalului Clinic „Căi Ferate”, respectiv a ansamblului de competențe și atribuții.

Amintim faptul că spitalul este unul universitar, general, pentru bolnavii acuți și cronici, organizat într-o structură care cuprinde specialități precum medicină internă, geriatrie, chirurgie, urologie și altele. Potrivit documentului, veniturile totale ale instituției sunt în sumă de peste 55 de milioane de lei, iar cheltuielile totale au o valoare de 51 de milioane de lei. Precizăm faptul că, la finalul exercițiului financiar al anului 2022, unitatea medicală avea disponibil, în contul de Trezorerie, suma de 5,497 milioane de lei, iar nivelul obligațiilor financiare rămase neachitate a fost de 4,148 milioane de lei, ce reprezintă datorii curente.

Instituția este dotată cu 320 de paturi, dintre care paturi de spitalizare continuă sunt 305, iar paturile de spitalizare de zi sunt în număr de 15. Astfel, în cazul în care plenul Consiliului Local al Iașului va transmite un vot favorabil, Spitalul Clinic „Căi Ferate” va fi preluat de Primăria Municipiului Iași.

Cadre Medicale
Conducerea Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi și-a arătat, încă din luna decembrie a anului 2022, intenția de a prelua sub administrare Spitalul CF Iaşi

UMF a dorit preluarea Spitalului Clinic „Căi Ferate”

Spitalul Clinic Cai Ferate
Intenția Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de transmitere a spitalelor pe care le au în subordinea autorităților locale competente, intra în sfera strategiei de reformă în domeniul sanitar

Conducerea Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi și-a arătat, încă din luna decembrie a anului 2022, intenția de a prelua sub administrare Spitalul CF Iaşi.

Această posibilă modificare a stârnit multiple întrebări în rândul angajaților unităţii medicale, cu toții îngrijorându-se pentru locurile de muncă. Totodată, medicii de la CF Iași se temeau că personalul provenit de la UMF Iași va fi avantajat, iar în cadrul spitalului vor beneficia de servicii medicale și pacienții urmăriți de UMF-iști în cadrul cabinetelor private. De altfel, după ce Ministerul Transporturilor a făcut publică intenția de a renunța la cele 25 de spitale pe care le are în administrare, acestea urmând a fi preluate de primării sau alte instituții, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR din ţară a protestat la București.

Oamenii se tem că vor fi daţi afară sau le vor fi micșorate salariile. O altă temere a sindicaliștilor este aceea că instituțiile care vor prelua unitățile medicale nu vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent. Sindicaliștii au punctat și faptul că nicio instituție care și-a manifestat intenția de preluare nu a făcut vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare și nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

În cele din urmă, municipalitatea ieșeană va prelua Spitalul Clinic „Căi Ferate”. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor locali și va fi supus votului la finalul lunii februarie.

Adauga un comentariu