Prima pagină » Culinar » Murătură asortată în saramură. Tot ce trebuie să știi despre procesul de fermentare

Murătură asortată în saramură. Tot ce trebuie să știi despre procesul de fermentare

07 feb. 2024, 10:17,
în Culinar

Pentru cei neinițiați, fermentația este adesea percepută ca fiind cel puțin confuză. Majoritatea avem cunoștinte vagi despre fermentația lactică și presupunem că implică bacterii și borcane cu conținut misterios bubuind în dulapuri întunecate. Dar un lucru este sigur – aceasta rețetă de murătură asortată în saramură sunt crocante, echlibrat de acrișoare și nu sunt deloc greu de făcut sau de mâncat. De fapt, aceasta este una dintre cele mai ușoare rețete de murături, fiind perfecte pentru a fi servite alături de sandvișuri, salate sau pe un platou de mezeluri.

Cum poți face murătură asortată în saramură

Murăturile fermentate natural sunt sănătoase, delicioase, și nu necesită ingrediente greu de procurat. În plus, conțin probiotice făcute în casă. Pentru a combate cel mai comun mit despre fermentația lactică, trebuie să știm că aceasta nu are neapărat legătură cu produsele lactate, ci se referă la acidul lactic produs în proces. Toate fructele și legumele au bacterii benefice, precum Lactobacillus, pe suprafața lor. Într-un mediu anaerob (fără oxigen), aceste bacterii transformă zaharurile în acid lactic, care inhibă bacteriile nocive și acționează ca un conservant. De asemenea, este ceea ce conferă alimentelor fermentate gustul lor acidulat caracteristic.

Practic, poți fermenta aproape orice legumă, iar pentru această rețetă vom utiliza o combinație colorată de conopidă, morcovi și ardei gras roșu. Mai adaugăm și câteva condimente, pe care le poți adapta după gustul tău, și frunze de strugure, care ajută la a menține murăturile crocante. Dacă nu ai acces la frunze de strugure, le poți omite sau poți încerca să folosești ceai negru, frunze de stejar sau alte frunze bogate în tanin.

Pune ingredientele într-un borcan, adaugă apă sărată, acoperă borcanul și lasă bacteriile să-și facă treaba. Poți pune borcanul în dulap, sau îl poți lăsa la vedere pentru a vedea și a gusta pe parcurs, ca să vezi cum evoluează. Murăturile sunt gata atunci când gustul și mirosul sunt pe gustul tău – între câteva ore și câteva săptămâni, în funcție de ingrediente și condițiile ambientale.

Rețetă și pași de preparare

Pentru această rețetă de murătură asortată în saramură vei avea nevoie de 3 linguri sare de mare fără iod, sare pentru murături sau sare kosher, 1 litru apă, 1 ceașcă buchețele mici de conopidă, 1 ceașcă bucăți sau felii de morcov, 1 ceașcă bucăți sau felii de ardei gras roșu, 1 cățel de usturoi, zdrobit și curățat, 1 frunză de dafin, 1/2 linguriță semințe de coriandru, 1/4 linguriță boabe de piper negru și 1 până la 2 frunze de strugure (opțional).

Amestecă sarea și apa într-un pahar până când sarea se dizolvă. Poți încălzi mai întâi apa pentru a face sărurile mai ușor de dizolvat, dar nu este necesar. Lasă amestecul să ajungă la temperatura camerei înainte de prepararea murăturilor. Pune restul ingredientelor într-un borcan foarte curat și mare (un borcan de 2 litri este cel mai potrivit). Toarnă apa sărată peste legume, lăsând cel puțin 2.5 cm de spațiu liber în partea de sus a borcanului. Dacă este necesar, adaugă mai multă apă pentru a acoperi legumele.

Acoperă strâns borcanul cu un capac și lasă-l la temperatura camerei. Cam o dată pe zi, deschide borcanul pentru a gusta murăturile și pentru a elibera gazele produse în timpul fermentației. Dacă s-a format mucegai sau spumă la suprafață, pur și simplu îndepărtează-l. Dacă folosești un borcan echipat cu un dispozitiv de aerisire, nu trebuie să-l deschizi periodic, ci doar ocazional pentru a gusta. Când murăturile au un gust pe placul tău, transferă borcanul la frigider. Acestea vor continua să fermenteze foarte încet, dar depozitarea la rece va opri în mare măsură procesul. Fiind un aliment fermentat, aceste murături vor rezista destul de mult timp, cel puțin o lună sau chiar mai mult.

Este important să folosește sare fără iod pentru că aceasta poate inhiba fermentația. De asemenea, și apa cu clor poate inhiba fermentația, deci folosește apă de izvor, distilată sau filtrată pentru această rețetă de murătură asortată în saramură. De asemenea, se recomandă să clătești legumele în apă fără conținut de clor în loc de apă de la robinet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`