Culinar

Murături pentru iarnă. Trucuri și sfaturi pentru murături delicioase

Publicat: 16 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Nu știi când să pui murături pentru iarnă? Acest articol îți poate veni în ajutor. Trebuie să știi că unele gospodine deja se pregătesc să își pregătească conserve și murături pentru iarnă. Murăturile puse în casă sunt cel mai bun aliment de consumat în sezonul cald și nu numai. Beneficiile murăturilor pentru sănătatea organismului sunt multiple.

Ce murături sunt bune pentru iarnă

Când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase din organismul nostru descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care conferă murăturilor fermentate gustul lor acru. Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de multe luni, astfel că ele capătă nu doar un gust minunat ci și multe beneficii. Când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care conferă murăturilor fermentate gustul lor acru. Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de multe zile.

Procesul de murare se poate face, fie prin prezența acidului acetic (oțet), adăugat în soluții, fie prin acidul lactic, obținut prin fermentație naturală în saramură. Fermentația în oțet este mai rapidă iar cea în saramură este mai lungă. Procesul de fermentare este sporit de temperaturile ridicate, așadar, dacă vrem murături pentru iarnă, care să țină bine mai multe luni, este bine să le punem atunci când vremea începe deja să se răcească – de la finalul lui august și până în octombrie.

Dacă vorbim despre ce murături sunt bune de pus pentru iarnă, acestea sunt: varza, gogonelele, gogoșarii, ardeii, morcovii, țelina, conopida, ardeii iuți și castraveții.

Cu ce putem asorta murăturile

Când murăturile nu sunt fermentate, oțetul le dă aroma de acru. Oțetul în sine este produs printr-un proces de fermentație, dar numai oțetul care rămâne crud și nepasteurizat, cum ar fi oțetul crud de cidru de mere, reține părți din „cultura mamă”, care furnizează acele bacterii bune. Pentru a pune legume la murat peste iarnă avem nevoie de conserve sau borcane pe care să le sterilizăm fie prin fierbere sau în oțet.

Murăturile pot fi servite în orice anotimp, însă cel mai preferat de români este vara pentru că au și un efect răcoritor, adorat de toată lumea în sezonul fierbinte. Acestea pot fi asortate cu multe feluri de mâncare, însă cele mai alese sunt: cartofi prăjiți, pilaful, piureul de cartofi sau alte legume, mâncarea de fasole, carnea la grătar, sandvișuri sau panini, sushi, burgeri, ca garnitură .

Pentru a avea niște murături pentru iarnă foarte gustoase, ele trebuie păstrate la loc întunecat, răcoros și aerisit. Pentru a le asigura un mediu care să nu favorizeze apariția florii, ele se țin în beci/pivniță. Temperatura la care se țin murăturile trebuie să nu fie mai mare de 8-10 grade Celsius. Borcanele sau bidoanele trebuie sterilizate extrem de bine și închise etanș. Verzele, castraveții, gogonelele sau orice ai pus în borcan la murat trebui să fie complet acoperite de saramură.

Adauga un comentariu