Mutarea spitalului mobil de la Lețcani este încă în așteptare. Acesta ar urma să fie amplasat pe bulevardul C.A Rosetti, însă sunt necesare mai multe învestiții pentru a fi posibil acest lucru
Spitalul mobil de la Lețcani a fost achiziționat în 2020, pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Investiția a fost de aproximativ 13 milioane de lei. Încă din primele zile de când a fost amplasat la marginea orașului, în Lețcani, acesta a fost subiect de dispută. Una dintre marile probleme a fost lipsa căldurii din containere. Primii pacienți internați s-au plâns de frigul pe care au fost obligați să îl suporte.
Sistemul de încălzire, compus din aparate de aer condiționat, nu a putut face față. La scurt timp, spitalul a fost închis din cauza altor defecțiuni, contrar faptului că, în acea perioadă, numărul pacienților era într-o continuă creștere. Inspectorii corpului de control din cadrul Ministerului Sănătății au descoperit atunci 31 de nereguli la unitatea mobilă. Mai exact, s-a descoperit, printre altele, că o parte dintre echipamente erau defecte, mai multe ventilatoare nu funcționau, temperatura era extrem de mică în unele saloane, iar dispozitivele medicale nu aveau eticheta de conformitate cu marcajul european.
Mutarea spitalului mobil de la Lețcani este încă în așteptare
Unitatea medicală care a fost cumpărată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, cu suma de 13,4 milioane de euro, fiind acum în gestionarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași. Acesta din urmă a luat în calcul mutarea spitalului mobil de la Lețcani în zona C.A. Rosetti din Iași. Potrivit șefului ISU, Ionuț Grădinaru, unitatea este în conservare, fiind funcțională.
„Spitalul mobil este în conservare pe locația de la Lețcani. Este luată în calcul mutarea acestuia în funcție de alocarea bugetară. Pentru a putea fi mutat (n.r. – spitalul mobil de la Lețcani) este necesară realizarea unei platforme. Pe lângă acest aspect, în acest moment, unitatea medicală este notificată la Uniunea Europeană în ceea ce privește faptul că poate primi, la orice oră, răniți din zona conflictului armat din Ucraina.
În ceea ce privește mutarea, spitalul nu va fi mutat până când nu va fi construită acea platformă. El își va păstra în continuare integralitatea, inclusiv pe noul amplasament din zona C.A. Rosetti. La momentul actual, spitalul mobil este funcțional, dar în conservare”, a precizat Ionuț Grădinaru, șeful ISU Iași.
În acea zonă, inspectoratul va ridica un poligon și un heliport, investiție de aproximativ 4 milioane de euro. Totuși, atunci când se va trece la acțiune, mutarea spitalului mobil se va face treptat, pe o perioadă de mai multe luni. Astfel, în acest moment, aparatura de sute de mii de euro stă în interiorul containerelor fără a fi de folos vreunui pacient.
Scandal monumental pe situația de la spitalul mobil de la Lețcani
Anul trecut, actuala conducere a CJ Iași a menționat faptul că Maricel Popa (PSD), fostul șef al instituției, precum și Alina Popa, directorul Asociației Euronest, cei care au făcut achiziția, trebuie trași la răspundere. Achiziția trucată de la spitalul mobil de la Lețcani a făcut obiectul unei anchete la BZI.
Decizia instanței, legată de raportul Curții de Conturi, a dinamitat situația din Consiliul Județean Iași. Aleșii PSD au fost montați atunci de Maricel Popa să susțină faptul că la spitalul mobil nu a fost nimic ilegal, în ciuda neregulilor constatate de Curtea de Conturi. Instituția a câștigat un important proces cu Euronest și spitalul mobil de la Lețcani. Magistrații de la Tribunalul Iași au respins acțiunea celor de la Euronest în legătură cu licitația pentru unitatea medicală. Raportul de control arăta faptul că au fost ilegalități în ceea ce privește procedura de achiziție și de recepție a spitalului din Iași.
În acest fel, Maricel Popa și Alina Popa au pierdut, anul trecut, un important proces. Fostul preşedinte al Consiliului CJ, Maricel Popa, continua în acea perioadă să mintă în legătură cu proiectul spitalului mobil pentru pacienții de COVID-19 de la Leţcani. Deşi Euronest nu a depus la timp avizele pentru unitatea medicală, Maricel Popa, susţinea contrariul. Acesta spunea că așteaptă avizele, deşi acestea nu au fost depuse corespunzător.
Maricel Popa nu şi-a calculat paşii, ajungând în stadiul în care nu mai ştia cum să-și acopere minciunile. PSD-istul a mințit şi despre numărul de paturi de la spitalul mobil. Direcţia de Sănătate Publică a avizat doar 118 paturi din cele 256 cu care se lăuda acesta. Maricel Popa a mai mințit și atunci când a susţinut că unitatea poate funcţiona cu 150 de paturi, lucru, de asemenea, fals. Fostul şef al CJ Iași a început să se încurce în propriile sale minciuni. Senatorul Maricel Popa este cunoscut ca fiind un personaj ce face gafe încontinuu.
PSD-istul a ajuns bătaia de joc a internauților care au făcut și un colaj cu unele dintre cele mai memorabile gafe ale acestuia. Prin gafele făcute în mod constant, Maricel Popa face de râs Iașul.
Mutarea spitalului mobil de la Lețcani este doar un plan, departe de a se concretiza. În acest sens, încă nu s-a demarat nicio acțiune. Pentru moment, cel puțin, unitatea medicală este notificată la Uniunea Europeană în ceea ce privește faptul că poate primi oricând răniți din zona conflictului armat din Ucraina.