Vestitul Muzeu Luvru localizat în Franța a intrat din nou în Cartea Recordurilor.
Muzeul Luvru este muzeul unde anual vin cei mai mulți vizitatori din lume. Este clasat primul datorită domeniului dedicat Guinness Book Of Records. Celebra instituție artistică intră în cartea recordurilor pentru a doua oară.
Instituția a raportat cifra uimitoare de 10,2 milioane de vizitatori pentru anul 2018, devenind astfel cel mai solicitat muzeu din lume. Locurile imediat următoare ale clasamentului s-au clasat Muzeul național al Chinei din Beijing (8,6 milioane de vizitatori) și Muzeul Metropolitan de Artă din New York (vizitat de 7,3 milioane de persoane).
Lucrările celebre deținute
Statul francez se pot mândri acum și cu succesul pe care muzeul îl are. Acesta adăpostește lucrări celebre precum Mona Lisa, Victoria de la Samothrace sau Libertatea conducând poporul. Instituția de artă a precizat o creștere a numărului de vizitatori cu 25% față de 2017. În cele 8 secțiuni ale muzeului sunt expuse circa 35.000 de lucrări răspândite în cele 403 săli.
75% din numărul total al vizitatorilor sunt străini, însă francezii rămân naționalitatea cel mai bine reprezentată dintre cei care intră în muzeu. Din Hexagon s-au raportat 2,5.
„Mă bucură faptul că Luvrul, la 800 de ani de la fondare, continuă să îi facă să viseze și pe cei mici și pe cei mari în toate colțurile lumii. E o bucurie să împărtășești cu cel mai mare număr de persoane plăcerea de a admira anumite capodopere din patrimoniul universal”, a comentat Jean-Luc Martinez, președintele-director de la Luvru.
În Cartea Recordurilor pentru a doua oară
De altfel, suprafața totală însumează 72.735 de metri pătrați. Aici se desfășoară expozițiile care disting Luvrul și drept ca „muzeul cu cel mai amplu spațiu dedicat expunerii”, întrecând muzeul Ermitage din Saint-Petersburg.
Muzeul Luvru este în Cartea Recordurilor datorită tabloului pentru care s-a stabilit cea mai mare asigurare din istorie în acest domeniul. În anul 1962, a fost necesar transportul unicului tabloul „Mona Lisa” (La Gioconda), de Leonardo da Vinci, de la Paris, la Washington și New York. Estimarea valorii a fost a unei asigurări de 100 de milioane $ (echivalentul a peste 850 de milioane $ la valoarea din 2019). Asigurarea nu a fost plătită, fiind mai ieftin în schimb să se crească sumele pentru paza lucrării.