Local

Muzeul „Nicolae Gane” a intrat în restaurare. Imagini spectaculoase din clădirea aflată în zona Copou

Publicat: 04 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Muzeul „Nicolae Gane” din municipiul Iași a intrat recent în proces de reabilitare. Clădirea în care a locuit scriitorul și primarul Iașului din zona Copou va fi refăcută cu fonduri europene

Clădirea în care a locuit fostul primar al Iașului, Nicolae Gane, din zona Copou, a intrat în proces de reabilitare. Imobilul va fi refăcut de societatea Madbeton din Borșa, valoarea investiției fiind de 3,8 milioane lei. Muzeul „Nicolae Gane” din municipiul Iași este monument istoric și ține de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași.
De la începutul lucrărilor, au fost executate săpăturile manuale și a fost turnat betonul pentru subzidiri. De asemenea, armăturile pentru consolidări au fost fasonate, lucrându-se la refacerea zidăriei pentru obturarea golurilor de uși. Reabilitarea Muzeului „Nicolae Gane” se derulează cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului privind restaurarea clădirii ce adăpostește Muzeul „Nicolae Gane” este de 5,7 milioane lei. Din acești bani, constructorul va beneficia de 3,8 milioane de lei.

Istoric zbuciumat pentru Muzeul „Nicolae Gane”

Clădirea din Copou a fost construită în secolul al XIX-lea și a aparținut scriitorului și omului politic Nicolae Gane. Acesta a ocupat și funcția de primar al Iașului între anii 1872-1911. Începând cu anul 1993, imobilul a devenit muzeu, oferind și posibilitatea amenajării unor spații pentru restaurare carte și atelier foto. Muzeul „Nicolae Gane” se află în conservare de mai bine de un deceniu. Structura de rezistență a clădirii a fost afectată complet. În această clădire a funcționat pentru o vreme și sediul Parchetului Național Anticorupție (PNA), actuala Direcție Națională Anticorupție (DNA). Structura clădirii a fost serios afectată în perioada în care în Muzeul „Nicolae Gane” funcționa PNA. De ani buni, pe ușă s-au tras zăvoarele, lucrările de reabilitare demarând abia acum.

Adauga un comentariu