Prima pagină » International » Narendra Modi laudă calităţile de lider ale lui Putin și spune că India e „un pilon puternic al noii ordini mondiale”
Narendra Modi laudă calităţile de lider ale lui Putin și spune că India e „un pilon puternic al noii ordini mondiale”

Narendra Modi laudă calităţile de lider ale lui Putin și spune că India e „un pilon puternic al noii ordini mondiale”

09 iul. 2024, 22:41,
BZI.ro, în International

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul indian Narendra Modi au elogiat relaţiile strânse şi vechi de zeci de ani dintre cele două ţări ale lor, în timpul discuţiilor oficiale purtate marţi la Moscova. „Fiecare indian simte în inima lui că Rusia este prietenă a Indiei”, a spus Modi.

India şi Rusia sunt legate printr-un „parteneriat strategic privilegiat”, a afirmat Vladimir Putin la întâlnirea de la Kremlin, după cum consemnează agenția germană DPA, preluată de Agerpres.

Comerţul dintre cele două ţări a crescut cu 60% în ultimul an. Potrivit Ministerului indian al comerţului, schimburile comerciale au ajuns la echivalentul a 65 de miliarde de dolari, importurile indiene de petrol şi îngrăşăminte din Rusia deţinând cea mai mare pondere.

„Fiecare indian simte în inima lui că Rusia este prietenă a Indiei, în vremuri bune şi în vremuri rele”, a subliniat Modi la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii indiene de la Moscova. „Această relaţie se bazează pe o fundaţie solidă de încredere şi respect reciproc”.

„Când India vorbeşte, lumea ascultă”

Liderul indian în vârstă de 73 de ani a lăudat totodată calităţile de lider ale lui Putin.

India a menţinut în plan istoric relaţii bune cu Rusia, deşi are legături strânse şi cu ţările occidentale, care vor să colaboreze îndeaproape cu India în faţa unei Chine considerate din ce în ce mai agresivă. Relaţia strânsă a Rusiei cu China, pe de altă parte, reprezintă un obstacol în acest sens în ce priveşte India, notează DPA.

„India este văzută ca un pilon puternic al noii ordini mondiale emergente multipolare”, a asigurat Modi marţi în Rusia.

„Când India vorbeşte despre pace, dialog şi diplomaţie, toată lumea ascultă. Ori de câte ori lumea se confruntă cu o criză, India este prima ţară care soseşte”, a adăugat el.

Poziționarea Indiei faţă de războiul Rusiei din Ucraina

Guvernul lui Modi a încercat să adopte o poziţie pragmatică faţă de războiul Rusiei din Ucraina. Pentru că petrolul rusesc este ieftin din cauza sancţiunilor occidentale, India a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători. În acelaşi timp, liderii indieni au chemat în mod repetat toate părţile să se angajeze în dialog, aminteşte agenția DPA.

„Ca prieten, am spus şi că, pentru un viitor mai bun pentru următoarea generaţie, pacea este de cea mai mare importanţă”, a mai afirmat marţi premierul indian, aşezat alături de Vladimir Putin.

„Ştiu că războiul nu poate rezolva problemele, soluţiile şi negocierile de pace nu pot avea succes în mijlocul bombelor, armelor şi gloanţelor”, a adăugat el, potrivit AFP, făcând apel la „găsirea unui drum către pace prin dialog”.

La rândul său, Putin i-a mulţumit oaspetelui său pentru atenţia acordată găsirii unei soluţii la conflictul ucrainean.

Conform Kremlinului, cei doi lideri au discutat timp de trei ore, s-au plimbat cu un cart electric şi au urmărit un show de călărie.

Narendra Modi a mai vizitat Rusia în 2019, iar la finele lui 2021 l-a primit pe Vladimir Putin la New Delhi.

După vizita în Rusia, premierul indian este aşteptat la Viena, pentru prima vizită a unui lider al Indiei în capitala Austriei din 1983.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *