NATO a adoptat cel mai mare program de reînarmare de după Războiul Rece, informează agențiile DPA și AFP, după o reuniune a miniștrilor Apărării din Alianță, la Bruxelles.
Programul de reînarmare prevede o extindere semnificativă a capacităților militare în următorii ani, relatează BILD.
Obiectivele, revizuite la fiecare patru ani, oferă orientări cu privire la modul în care aliații ar trebui să își dezvolte armatele.
Potrivit secretarului american al Apărării, Pete Hegseth, statele NATO se apropie, de asemenea, de un acord privind creșterea cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB. „Multe țări sunt deja cu mult peste pragul de 2%. Suntem foarte aproape de un consens cu privire la angajamentul de a ajunge la 5 % pentru NATO”, a declarat Hegseth.
El a anunțat, de asemenea, o revizuire a desfășurării trupelor americane în Europa:
„Există motive pentru care am desfășurat trupe în anumite regiuni, iar noi respectăm și înțelegem acest lucru. Dar are sens să reevaluăm împreună cu aliații pentru a ne asigura că numărul [contingentelor] este în conformitate cu nevoile actuale”, a spus șeful Pentagon.
Acestei precizări trebuie adăugată și declarația anterioară făcută de șeful Pentagonului. Aliații NATO nu se pot baza pe SUA pentru apărarea lor, avertizează șeful american al apărării, Pete Hegseth .
Context
Miniștrii apărării ai alianței militare se reunesc la Bruxelles cu câteva săptămâni înainte de un summit cu miză mare al liderilor NATO de la Haga.
Miniștrii prezenți la întâlnirea de joi sunt așteptați să cadă de acord asupra unor obiective actualizate de capabilități – adică noi cerințe pentru echipamente militare – și să deschidă calea pentru un acord la sfârșitul acestei luni cu privire la o nouă țintă de cheltuieli de apărare de 5% din produsul intern brut.
În ultimele luni, președintele american Donald Trump a pus la îndoială în mod repetat angajamentul Washingtonului față de clauza de apărare reciprocă a NATO, cunoscută sub numele de Articolul 5.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat joi, 5 iunie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, desfășurată la sediul Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles. Evenimentul, organizat în pregătirea Summitului NATO de la Haga, care va avea loc în perioada 24–26 iunie, a fost dedicat consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO.
În cadrul sesiunii dedicate apărării colective, ministrul Angel Tîlvăr a exprimat susținerea României pentru obiectivele NATO privind partajarea echitabilă a responsabilităților, subliniind că, în actualul context de securitate, statele europene trebuie să își crească contribuția la descurajarea și apărarea NATO.
Discuțiile au evidențiat o susținere largă a acestui obiectiv, în conformitate cu țintele de capabilități pentru 2025. În context, oficialul român și-a exprimat susținerea pentru propunerile Secretarului General al NATO pe dimensiunea de sporire a investițiilor în apărare.
Rolul strategic al regiunii Mării Negre pentru securitatea întregului spațiu euroatlantic
Oficialul român a evidențiat, totodată, rolul strategic al regiunii Mării Negre pentru securitatea întregului spațiu euroatlantic, mai ales în contextul deteriorării mediului de securitate generat de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Reuniunea miniștrilor apărării a marcat un pas important în procesul de adaptare și întărire a NATO. Summitul de la Haga va aduce în atenție un nou Plan de Investiții în Apărare, menit să crească producția industriei de apărare a statelor aliate.
Și România vrea să-și crească bugetul la apărare de până la 5%, așa cum a anunțat președintele Nicușor Dan. România alocă, în prezent, 2,24% din PIB pentru apărare în 2025 cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru înzestrare.
Conform planului. Putler, cel mai bun strateg NATO .
Fraiere, vezi ca ai ajuns sa faci imprumuturi de sute de milioane de euro pentru inarmare. Ai ajuns sarantoc dar te mananca in c*r sa te bati cu Putin.
Veți fi jupuiți cu taxe și impozite iar banii vor fi furați de către elita de hoți sociopați!
O laie 5% pentru înarmarea europei !, de fapt astfel se pot aduna , fura bani pentru armament care să îl furnizeze ucrainei !, se zvonește că vreo 2 % din cei 5% de fapt din start vor fi pentru arme le ce vor fi livrate în continuare ucrainei !