Negocierile de pace dintre Rusia și SUA, menite să pună capăt celor trei ani de război din Ucraina, nu au impresionat trupele ucrainene din prima linie, care nu văd o încetare rapidă a luptelor dacă Kievul este lăsat în afara discuțiilor, scrie Reuters, potrivit Mediafax.
Soldații ucraineni nu își pun mari speranțe în faptul că președintele american Donald Trump va apăra Ucraina, spun aceștia.
„Nu poți fi trădat de o persoană de la care nu ai nici o așteptare”, declară un infanterist.
Un alt soldat, cunoscut sub numele de „Pruzhynka”, se declară la fel de disprețuitor față de discuțiile ruso-americane purtate în Arabia Saudită și susține că intenționează în continuare să ducă lupta împotriva inamicului, atunci când se va întoarce pe front.
Volodimir Zelenski a respins orice înțelegeri făcute între SUA și Rusia
Președintele Volodimir Zelenski a respins orice înțelegeri făcute între SUA și Rusia și a solicitat garanții de securitate solide din partea partenerilor Kievului înainte de a accepta orice propunere.
Emisarul american pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat vineri că a purtat discuții „ample și pozitive” cu Zelenski, în timpul unei călătorii la Kiev, dar nu a oferit informații suplimentare.
Preşedintele conservator polonez îi sugerează lui Zelenski să coopereze cu Trump
Preşedintele conservator polonez Andrzej Duda a declarat vineri ca i-a sugerat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să coopereze cu şeful statului american pentru a pune capăt războiului cu Rusia, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.
În cursul unei convorbiri telefonice cu Volodimir Zelenski, preşedintele polonez „şi-a exprimat convingerea că sprijinul Statelor Unite este singurul mijloc de a opri vărsarea de sânge şi de a stabili o pace durabilă în Ucraina”, a indicat preşedinţia poloneză pe platforma de socializare X.
„De aceea i-am sugerat preşedintelui Zelenski să menţină cursul unei cooperări calme şi constructive cu preşedintele Donald Trump”, a declarat preşedintele Duda într-un mesaj postat pe X.
Duda, apropiat al formaţiunii de opoziţie naţionaliste Lege şi Justiţie (PiS) nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru preşedintele Trump, în timp ce actuala echipa guvernamentală aflată la putere în Polonia, condusă de fostul preşedinte centrist al Consiliului European Donald Tusk, avea legături privilegiate mai degrabă cu echipa democrată americană.
„Sunt convins că bunăvoinţa şi onestitatea constituie fundamentul strategiei de negociere a Statelor Unite. Nu mă îndoiesc că preşedintele Trump este ghidat de un profund simţ al responsabilităţii pentru stabilitate şi pace în lume”, a adăugat Duda în mesajul său.
Deşi profund divizată în ceea ce priveşte politica internă, Polonia a fost totuşi întotdeauna unită în sprijinul său pentru Ucraina.
„Convorbirea telefonică sinceră” a avut loc la iniţiativa omologului său ucrainean Zelenski
Potrivit preşedintelui polonez, „convorbirea telefonică sinceră” a avut loc la iniţiativa omologului său ucrainean Zelenski „în urma în special a întâlnirilor recente cu generalul Kellogg şi a altor evoluţii”.
Preşedintele Zelenski s-a întâlnit vineri cu emisarul special al preşedintelui SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, care a avut marţi la Varşovia o întrevedere cu preşedintele Duda.
Ţinta unor invective din partea lui Donald Trump, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost sub presiune vineri pentru a coopera cu Statele Unite, în special în ceea ce priveşte exploatarea mineralelor strategice ucrainene de către Washington, notează AFP.
Care negociere e o hacuiala inte amerloci si mujici!