Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că România se află pe o pantă ascendentă, pe a doua cocoașă, în pandemia de coronavirus. Acesta a menționat că momentan situația din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă este sub control iar posibilitatea de carantinare a unor zone din țară nu a fost luată momentan în considerare.
„Suntem pe a doua pantă ascendentă, suntem pe a doua cocoașă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona. Așteptăm trecerea și aprobarea în Parlament a acestei legi, cu amendamente sau nu, să putem reveni la momentul internării, în gestionarea cazului de către un medic curant, precum și conduita izolării la domiciliu după externare”, a mai spus Nelu Tătaru.
În România este resimțită o transmitere comunitară accentuată
De asemenea acesta nu exclude posibilitatea de a reveni la starea de urgență dacă pe viitor situația din România o va impune.
„Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul, fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensivă, precum și cele care aglomerază în acest moment unitățile de primiri urgențe. Dacă ne uităm, 31 de decese în ultimele 24 de ore, 35 cel mai mare număre se înregistra pe 8 mai. Urmărim, evaluăm, nu avem o suprasolicitare în terapie intensivă chiar dacă avem 237 de cazuri în terapiile intensive.
Creșterea acestui număr ne arată și gravitatea cazurilor noi. Aeem 397 de cazuri în ultimele 24 de ore, din 11.800 de teste efectuate, rămânem pe aceeași creștere accentuată într-un context de transmitere comunitară accentuată, ceea ce ne face, până la aprobarea acelui text de lege, să reiterăm acele recomandări de distanțare fizică, de izolare la domciliu a celor confirmați pozitivi care au cerut externarea sau a celor asimptomatici, dar rămași cu un test pozitiv”, a declarat Nelu Tătaru.
Ce se întâmplă cu izolarea persoanelor care vin din ţări galbene! Raed Arafat şi Nelu Tătaru au vorbit despre asta
Ce se întâmplă cu izolarea persoanelor care vin din ţări galbene. Într-o conferinţă de presă, Raed Arafat şi Nelu Tătaru au vorbit despre ultimele detalii despre izolarea şi carantinarea persoanelor care vin din zone afectate de COVID-19.
Ce se întâmplă cu izolarea persoanelor care vin din ţări galbene
În urma deciziei CCR referitoare la ideea de obligativitatea romanilor să stea în carantină, aceasta măsură de izolare nu s-a mai aplicat în România. Într-o conferinţă de presă, Raed Arafat a vorbit despre viitoarea lege care va fi adoptată în Parlament.
„Carantina, de acum încolo, se va referi la persoane sănătoase, care au fost expuse și pot fi în stare de incubare. Izolare constă în separarea fizică a persoanelor bolnave, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicarea de tratamente. Aici se vorbește de internare, izolarea poate avea loc și la domiciliu dacă capacitatea de internarea e depășită. Carantinarea persoanelor care vin din alte țări se face de Ministerul Sănătății, prin stabilirea procedurilor. Prefecturile pot dispune, prin DSP-uri, carantinarea unor zone însă nu se face fără factorul medical”, a explicat pe scurt Arafat.
Nelu Tătaru explică imaginile din Vama Veche
Întrebat de jurnaliştii veniţi la conferinţa de presă despre ce s-a întâmplat în acest weekend în Vama Veche, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii a comentat imaginile apărute în spaţiul public. Acesta le-a explicat jurnaliştilor că imaginile sunt doar din acest weekend, iar ca situaţia datează de cel puţin 4 weekenduri. Nu în ultimul rând, Nelu Tătaru a spus faptul că au fost lăsaţi fără pârghii legale de CCR:
„Aceste imagni nu sunt doar din acest weekend, sunt așa de patru weekend-uri. Facem apel la respectarea distanțării fizice. Am fost împiedicați de decizia CCR, care ne-a lăsat fără pârghii”, a spus Tătaru.
Raed Arafat a comentat şi el imaginile. Acesta susţine că în proiectul prevăzut pentru adoptare apar şi măsuri care vor fi luate imediat, în regim de urgenţă.
„Am prevăzut în proiect să putem lua măsuri imediate în regim de urgență, dar cu validare ulterioară de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență”.
Bagajele celor care vor fi plasaţi în carantină vor fi carantinate
Raed Arafat susţine necesitarea carantinarii bagajelor care se aflu în posesia celor care vin din afara ţării. În conferinţă de presă, Raed Arafat a explicat faptul că noul proiect de lege vă prevede şi carantinarea bagajelor aflate în posesia persoanelor care vor intra în izolare
”Din punct de vedere a ceea ce prevede această lege și carantinarea bagajelor este obligatoriu să putem carantina bagajele. Noi aici nu vorbim doar despre Covid, ci despre toate tipurile de bagaje. Cât despre amenzi, din ceea ce știu, sunt corelate cu cele din Codul Penal, deci rămân amenzile.”, a spus Raed Arafat.