Actualitate

Nelu Tătaru, despre deschiderea scolilor: „Avem mai multe scenarii“

Publicat: 07 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nelu Tătaru despre deschiderea scolilor Avem mai multe scenarii

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că o decizie privind deschiderea școlilor va fi luată în funcție de evaluările fiecărei etape. Minsitrul Sănătății a precizat că există un grup de lucru,  o comisie mixtă la nivelul Ministerului Educaţiei, condusă de Raluca Turcan, care se ocupă cu gestionarea măsurilor de reîncepere a noului an școlar.

„Eu am spus încă de la început, ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, iar în apropierea lunii septembrie vom vedea și cum prognozăm o următoare perioadă, inclusiv începutul anului şcolar. De o săptămână jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan, este o comisie mixtă cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educaţiei, anumite direcții, care pregătesc reînceperea anului școlar. Avem scenarii, de la cele mai sumbre până la cele adaptate”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, despre deschiderea scolilor: Decizie la sfârșitul lunii august

Nelu Tătaru a făcut din nou apel la respectarea măsurilor de siguranță. Acesta a precizat că deciziile cu privire la reînceperea anului școlar vor fi luate abia spre sfârșitul verii.

”La apropierea începutului anului școlar, să spunem sfârșitul lunii august, o să spunem ce putem să facem în 15 septembrie sau cum suntem. Pregătim acest moment, cu tot ce înseamnă măsuri. Sfatul ar fi cel precaut. Noi acum avem de gestionat o a doua cocoașă a acestui primului moment pandemic”, a adăugat ministrul.

Mai multe scenarii luate în calcul

Grupul interministerial care dezbate condițiile în care vor fi redeschise în toamnă școlile din România a primit de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți trei scenarii, în funcție de evoluția pandemiei COVID-19: prezență normală la școală, 50% la şcoală-50% online, 100% online / la clasele pregătitoare – a II-a, prezența fizică la școală indiferent de scenariu.

Astfel, primul scenariu are în vedere prezența fizică 100% la şcoală a tuturor copiilor, în programul normal de lucru de anii trecuți.

Scenariul al II-lea propus Guvernului este 50% la şcoală şi 50% online. Acesta presupune împărțirea claselor și a grupelor în două grupe, cu alternarea două săptămâni prezența fizică la şcoală, cu doua săptămâni online. În acest caz, ora să fie de minimum 45 de minute, se arată în document.

Planul prevede ca profesorii să-şi desfăşoare activitatea didactică în școli și grădinițe (în scenariile: 50/50% sau chiar şi 100% online).

Scenariul al III-lea prevede învățământ 100% online.

Ludovic orban este pesimist

Premierul Ludovic Orban îi avertizează pe cei implicați în sistemul de educație să fie pregătiți de reînceperea cursurilor doar online. El a declarat că totul depinde de cum vor evolua lucrurile până în toamnă, aceasta fiind condiția de care depinde reluarea cursurilor în format fizic.

„Nu știm care va fi evoluția și trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Noi trebuie să ne asigurăm că orice copil va avea acces la educație, să ne asigurăm că profesorii, învățătorii au capacitatea a transmite informații în orice fel de condiții, să pregătească cu mare migală începutul anului și să fim pregătiți pentru orice situație. Am încredere în capacitatea dascălilor de a se adapta la orice situație, de a rămâne aproape de copii, chiar dacă nu toți vor fi în clase, chiar dacă legătura va fi o legătura prin fibră optică și prin intemediul ecranului de calculator”, a declarat premierul.

Adauga un comentariu