Actualitate

Nelu Tătaru, despre noile măsuri impuse: „Respectarea regulilor va duce în următoarele 3 săptămâni la o scădere a numărului de cazuri“

Publicat: 13 nov. 2020
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit vineri, 13 noiembrie, despre noile măsuri impuse de luni, 9 noiembrie. Nelu Tătaru a declarat că respectarea acestor reguli ar însemna ca în următoarele trei săptămâni să se înregistreze o scădere a numărului de cazuri, menţionând că transmiterea noului coronavirus se face foarte mult prin mobilitate.

„Respectarea unor reguli ar însemna ca în următoarele trei săptămâni să avem o scădere a numărului de cazuri, iar alte trei săptămâni să ne dea şi coborârea ca şi număr de cazuri. Am discutat implicarea autorităţilor locale şi managerilor de spitale, atât în conduita de spital, cât şi de prespital, repetând de nenumărate ori că această pandemie se tranşează în prespital. Contextul rămâne acelaşi, respectarea unor reguli şi a unor reglementări tocmai în virtutea în care să avem un număr mic de cazuri, transmiterea în acest moment se face foarte mult prin mobilitate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru: „Internările în Terapie Intensivă sunt cumulul cazurilor din ultimele două săptămâni care decompensează sau care evoluează în mod nefavorabil“

Ministrul Sănătății a spus că internările la Terapie Intensivă reprezintă cazurile din ultimele două săptămâni care au o evoluţie nefavorabilă.

„Am urmărit şi urmărim în continuare aceleaşi barometre, internările şi prezenţa la UPU sau la primirile urgenţe, internările în spitalele fază 1, fază 2 şi secţiile de Boli Infecţioase, internările în Terapie Intensivă şi decesele. Internările în Terapie Intensivă sunt cele pe care le vedem crescând de la o zi la alta, sunt cumulul oarecum cazurilor din ultimele două săptămâni care decompensează sau care evoluează în mod nefavorabil, de aceea şi evaluările pe care le facem la nivel local sunt pentru a asigura acel act medical în Terapie Intensivă, pentru a asigura un număr de paturi de Terapie Intensivă pentru suport Covid într-o operaţionalizare în următoarea perioadă, 7-14 zile şi în virtutea evoluţiei”, a precizat Nelu Tătaru.

 

Prezent vineri, 13 noiembrie, la Sfântu Gheorghe, ministrul Sănătății a precizat că judeţul Covasna este unul în care se înregistrează o creştere relativă mică a numărului cazurilor de Covid-19.

„Covasna este un judeţ în care avem o creştere relativ mică a numărului de cazuri, la cele peste trei mii de cazuri de la începutul pandemiei, ieri am avut 100 de cazuri noi. Astăzi, o reevaluare împreună cu autorităţile judeţene şi locale, precum şi managerii de spitale a situaţiei pandemice în judeţul Covasna, reevaluarea investiţiilor pe care le-am văzut la sfârşitul lunii august, acest triaj care în acest moment funcţionează, precum şi investiţia la Secţia de boli interne, reevaluarea unui management integrat în care de comun acord am stabilit ca şi celelalte spitale prin tipul lor de suport Covid să preia cazurile uşoare şi medii, rămânând ca Spitalul Judeţean să acorde asistenţă medicală pentru cazurile severe şi în special Terapie Intensivă, iar aici să putem desfăşura şi activitate non-Covid. ”, a menționat Nelu Tătaru.

Klaus Iohannis: „Efectele măsurilor urmează să se vadă în aproximativ două-trei săptămâni“

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că măsurile luate în luna octombrie au dus la un platou al nivelului zilnic de infectări și că pentru reducerea acestui număr au fost impuse de luni, 9 noiembrie, alte măsuri. Efectele acestora urmează să se vadă în aproximativ două-trei săptămâni.

„De luni, 9 noiembrie, este în vigoare un nou set de măsuri de prevenire a infectării cu noul coronavirus. La mijlocul lui octombrie, guvernul prelungise starea de alertă. Iată că avem un impact al acelui set de măsuri: de două săptămână avem o plafonare a numărului de infectări noi. este o veste bună! Măsurile au efect! Trebuie să avem răbdare. Trebuie să spunem că plafonarea la 10.000 de cazuri zilnic este prea mult.

De aceea a fost nevoie de un nou set de măsuri. Vă cer respectarea măsurilor și răbdare. Va trebui să așteptăm două-trei săptămâni până când vom vedea scăderea sau limitarea numărului de infectări, a cazurilor grave și a deceselor. Respectați noul set de măsuri!“, a spus Klaus Iohannis.

Comentarii
Adauga un comentariu