National

Nelu Tătaru, despre starea de urgență din România: „Există riscul prelungirii”

Publicat: 27 apr. 2020

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că dacă noile cazuri nu vor scădea, starea de urgență ar putea fi prelungită și după data de 15 mai, când expiră actualul termen.

”În perspectiva datei de 15 mai sunt vești încurajatoare, dar suntem pe panta ascendentă. Ne trebuie 7-10 zile, până în două săptămâni, să vedem dacă avem un număr de creștere, iar apoi alte două săptămâni să vedem că scădem. Există riscul prelungirii stării de urgență, dar sper să menținem distanțarea socială. Recomand ca de 1 mai să se respecte regulile de izolare voluntară.”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat, luni, la România TV, că relaxarea restricţiilor, prevăzută pentru 15 mai, ar putea fi amânată dacă la acea dată România nu va fi pe panta descendentă a cazurilor zilnice de infectare cu coronavirus. Acest lucru înseamnă că, în acest scenariu nedorit, starea de urgenţă se va prelungi.

Nelu Tătaru este optimist şi crede că România va ajunge la 15 mai pe o pantă descendentă a cazurilor zilnice de infectare cu coronavirus dacă oamenii vor respecta regulile. Întrebat de realizatorul Victor Ciutacu dacă data de 15 mai va rămâne doar o promisiune pentru relaxarea restricţiilor în cazul în care nu ne vom afla pe o pantă descendentă, ministrul a răspuns: „Există acest risc ca 15 mai, dacă nu vom fi pe o pantă descendentă a cazurilor, să rămână o promisiune!”.

Nelu Tătaru a lămurit la România TV şi situaţia persoanelor de peste 65 de ani, în cazul unei relaxări a restricţiilor începând cu 15 mai.

„Persoanele peste 65 de ani pot ieşi între orele 7 și 11, și va fi permis un program nou, de la 19 până la 22. Pentru a ieși din casă este necesară în continuare declarație pe propria răspundere, la fel ca şi acum. Va fi aceeaşi distanţare socială, se vor purta obligatoriu măşti, mănuşi, în spaţiile închise, în cele aglomerate şi în mijloacele de transport în comun. Va exista cadrul legislativ pentru obligativitatea purtării măştilor”, a mai spus Nelu Tătaru.

Comentarii
  • Da dl Tataru, dar nu mai dati ordonante in scop electoral intrucat s-a vazut scaderea in sondaje din cauza incompetentei PNL. Sa va preocupe cercetarea in medicina pentru vaccin, pentru testarea populatiei, pentru tratamentele medicale eficiente, sa va preocupe protectia cadrelor medicale si a populatiei, si nu scaunele politice.

Adauga un comentariu