Actualitate

Nelu Tătaru: „Nu este cazul stării de urgenţă. Noi avem focare răzleţe”

Publicat: 18 iul. 2020
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a respins sâmbătă ipoteza reintroducerii stării de urgenţă, ca urmare a creşterii numărului de îmbolnăviri și decese din cauza COVID-19.

„Nu este cazul stării de urgenţă. Noi avem focare răzleţe în anumite judeţe, dacă e să mă refer la Argeş, Braşov, Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Bucureşti, în acest moment, dar sunt focare care, o dată cu ieşirea acestei legi, care a fost promulgată de preşedintelui României, apariţia în Monitorul Oficial, să le putem gestiona prin aceste mecanisme tip carantină, izolare la spital sau la domiciliu, care ne-ar da pârghiile necesare să putem stabiliza în decurs de două săptămâni această creştere”, a adăugat Tătaru.

Raed Arafat: „Vor fi măsuri care nu vor fi pe placul tuturor”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, e de părere că numărul deceselor provocate de coronavirus va fi din în ce în ce mai ridicat. România a ajuns, până în acest moment, la un bilanț de peste 2.000 de decese și peste 36.600 de infectări.

„Vor fi măsuri care nu vor fi pe placul tuturor”, a fost avertismentul lui Arafat pentru populație.

„Din păcate, numărul deceselor va continua să fie ridicat și poate să crească. Noi nu vedem însă decesele în cifre seci, fiecare deces este un om, este tată, mamă, rudă. Ca să protejăm populația și să reducem numărul, soluția este respectarea regulilor pe care unii încearcă în continuare și foarte intens să le batjocorească”, a declarat secretarul de stat pentru Libertatea.

Arafat spune că trendul este unul crescător, chiar dacă duminică va fi un număr de cazuri mai scăzut.

„De regulă, în weekend, numărul testelor și trecerea lor în registre sunt reduse, dar trendul este crescător și ne așteptăm la creșteri. Trebuie să învățăm de la ce au pățit alții, dar curentul de negare și de atacuri existente este intens și, din păcate, populația crede, pentru că citește ce scrie pe rețelele de socializare, fără să verifice originea informației, plus că vedem fake-news-uri în fiecare zi”.

889 de cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore

România a stabilit un nou record în ceea ce privește numărul infectărilor zilnice. Grupul de Comunicare Strategică a raportat 889 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri sunt în Argeș, Brașov și Prahova.

Pe teritoriul României, au fost confirmate, până astăzi, 36.691 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.865 au fost externate, dintre care 22.488 de pacienți vindecați și 2.377 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

De asemenea, până acum 2.009 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Raed Arafat precizează că vor fi introduse restricţii locale în primă fază

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit joi, la B1 TV, despre modul în care evoluează epidemia de coronavirus în România, cum am ajuns să avem chiar și 777 de infectări într-o singură zi. De asemenea, a precizat cât de importantă este izolarea persoanelor testate pozitiv, chiar dacă nu au simptome, ce ne așteaptă pe viitor și cât de pregătit este sistemul sanitar românesc pentru o eventuală răspândire chiar mai agresivă a SARS-CoV-2.

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre lupta autorităților cu pandemia de CoVid-19. Acesta susține că indiferent cum s-ar termina, oamenii vor continua să acuze. „Eu am zis la începutul luptei cu acest virus, care nu s-a terminat, că dacă se termină bine, cei care au lucrat vor fi acuzați că au luat măsuri excesive, iar dacă se termină prost, vor fi acuzați că nu au făcut destule. Căutăm înțelepciunea tuturor.

Noi nu am terminat valul unu. Singura soluție e oprirea modului în care se răspândește. Trebuie să pregătim următoarea fază. Trebuie să avem ce ne trebuie să fim pregătiți mai ales pentru toamnă. Să încercăm să limităm pe cât se poate răspândirea. Să ajungem cu mesajele la oamenii de rând”, a declarat Raed Arafat.

Revenirea la starea de urgenţă depinde de numărul cazurilor „grave”

Despre estimarea Guvernului că vom avea 1.600 de infectări zilnice cu coronavirus la mijlocul lui august, Arafat a precizat că „este un calcul făcut împreună cu INSP și prevede modul în care crește numărul cazurilor. Acest număr poate fi redus dacă oamenii respectă regulile. Deja suntem la un nou record azi. Situația nu e deloc OK din punct de vedere al creșterii numărului de cazuri. Mesajele de negaționism răspândite pe toate mediile nu fac decât, dacă ele sunt ascultate, să distrugă lupta împotriva coronavirusului”.

Adauga un comentariu