Economic Local

Nereguli grave găsite în brutăriile ieșene! Sancțiuni usturătoare pentru angajatori de la inspectorii ITM!

Publicat: 18 apr. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Nereguli grave găsite în brutăriile ieșene Sancțiuni usturătoare pentru angajatori de la inspectorii ITM
Mai mulți agenți economici din Iași au fost sancționați pentru neregulile găsite de inspectorii ITM Iași

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași a organizat o amplă acțiune de control al angajatorilor care își au domeniul de activitate în industria panificației. Nereguli grave au fost găsite la mai mulți agenți economici și sancțiunile au fost pe măsură.

Mai mulți agenți economici din Iași au avut parte de controale ale inspectorilor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași. Nereguli grave au fost găsite și la capitolul „declararea forței de muncă”, fiind mai mulți angajați fără contract de muncă legal. Au fost sancționați mai mulți agenți economici din pricina nerespectării regulilor cu privire la securitatea și sănătatea la locul de muncă.

 persoana de la inspectia muncii langa o femeie la calculator
Au fost sancționați mai mulți agenți economici ce nu au făcut acte legale angajațior

Nereguli grave găsite în brutăriile din Iași

 persoana de la controlul muncii intr-un magazine
Acțiunea de control a vizat strict domeniul panificașiei

În perioada 5 – 8 aprilie 2022, inspectorii din cadrul ITM Iași au desfășurat mai multe controale la agenții economici din industria panificației. Acest demers face parte din Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care sunt respectate dispozițiile legale de domeniul Sănătății și Securității în Muncă.

„Principalele deficiențe constatate de inspectorii în muncă, în domeniul securității și sănătății în muncă sunt lipsa purtării echipamentului de protecție de către lucrători, căile de circulație din incinta secției de producție nu sunt marcate permanent cu o culoare de securitate, există cabluri electrice folosite pentru alimentarea cu energie electrică a echipamentelor de muncă electrice amplasate pe căile de circulație, recipientele cu substanțe chimice utilizate în activitatea de curățenie sunt depozitate, pe calea de circulație, fără a fi protejate în conformitate cu informațiile din fișele tehnice de securitate, nu este efectuat controlul medical la data angajării și lipsa planului de protecție și prevenție “, au declarat reprezentanții ITM Iași.

persoana de la inspectia muncii intr-o patisserie
Unii angajași au fost de asemenea sancționați pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile legale

Ce sancțiuni au fost aplicate în brutăriile ieșene

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iasi
Controalele fac parte dintr-un proiect național ce este menit să oblige angajatorii să respecte legea

Au fost efectuate 24 de controale la angajatori, 438 de controale care au vizat lucrătorii angajați și au fost constatate 46 de nereguli.

În urma ccontroalelor, au fost aplicate 22 de sancțiuni angajatorilor și 45 de avertismente. A fost aplicată o amendă de 8.000 de lei, în domeniul sănătății și siguranței la locul de muncă.

Pentru neregulile constatate în domeniul de control al relațiilor în muncă au fost sancționați 22 de angajatori. A fost aplicată o amendă în valoare de 1.000 de lei și 6 sancțiuni pentru negarantarea în plată a salariului minim pe economie. Au fost dispuse un număr total de 53 de măsuri, dintre care 5 avertismente pentru nerespectarea evidenței orelor lucrate de către salariați.

Aceste controale au ca scop determinarea angajatorilor de a încheia contracte legale de muncă, înregistrarea acestora în aplicația REVISAL și transmiterea acestora la ITM Iași.De asemenea angajatorul are obligația de a se asigura că angajatul respectă normele de protecție a muncii și a siguranței la locul de muncă și că activitatea de muncă se petrece într-un mediu ce ține cont de prevederile legale.

„Printre obiectivele campaniei în domeniul control relații în muncă sunt identificarea și combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și  eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare” , au mai spus reprezentanții ITM Iași.

În contextul în care prețul pâinii și a produselor de panificație crește galopant și sancțiunile sunt pe măsura neregulilor grave găsite în brutăriile din Iași de inspectorii ITM.

Comentarii
Adauga un comentariu