Prima pagină » Turism » Info Turism » Nereguli grave pe litoral. Amenzi uriaşe date de inspectorii sanitari veterinari
Nereguli grave pe litoral. Amenzi uriaşe date de inspectorii sanitari veterinari

Nereguli grave pe litoral. Amenzi uriaşe date de inspectorii sanitari veterinari

10 aug. 2020, 16:14,
BZI.ro, în Turism

Nereguli grave pe litoral. În ultimele zile, inspectorii sanitari veterinari au amendat zeci de unităţi de alimentaţie publică de pe litoral pentru abateri de la legislaţie. Astfel, 60 de unităţi au fost amendate cu o sumă de aproape 370.000 de lei.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că în ultime zile inspectorii din cadrul ANSVSA au amendat 60 de unităţi de alimentaţie publică de pe litoralul românesc, valoarea amenzilor ridicându-se la impresionanta suma de 368.000 de lei. Toate astea după ce inspectorii au descoperit abateri de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor la 60 de unităţi din Constanta.

Nereguli grave pe litoral

În intervalul 3 – 7 august, medicii veterinari care activează în cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2020” au verificat 163 de unităţi de alimentaţie publică amplasate în cele 7 zone de interes turistic. Este vorba despre Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Astfel, au fost verificate 54 de restaurante, 2 cafe-baruri, 2 pizzerii, 23 de unităţi tip fast – food, 4 braserii, 12 unităţi de tip bufet, 15 baruri,un snack-bar, 3 rulote, 28 de magazine alimentare, 10 laboratoare de cofetărie/patiserie, o gelaterie, un stând cu produse alimentare, 3 unităţi tip bistro, o tonetă şi o autoutilitară.

După acest control, inspectorii au constatat abateri grave de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor. Evident, cei prinși cu nereguli au primit amenzi usturătoare și pe deasupra au fost confiscate și retrase de la vânzare zeci de kilograme de produse alimentare.

„Au fost constatate abateri de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor la 60 de unităţi, respectiv: 18 restaurante, 8 unităţi tip fast – food, 8 unităţi tip bufet, o rulotă, 6 magazine alimentare, 7 baruri, 2 bistro, o braserie, 2 laboratoare cofetărie/patiserie, un mijloc de transport auto şi un stând cu produse alimentare. Neregulile au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 368.000 de lei. De asemenea, a fost emisă o Ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru o unitate de tip fast food şi au fost confiscate şi retrase de la vânzare 118 kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare”, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Principalele deficienţe constatate de inspectorii sanitari veterinari în timpul acestor controale au vizat: manipularea neigienică a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitarii şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; depozitarea ouălor în condiţii necorespunzătoare; depozitarea, alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică; funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

Comandamentul Sezon Estival a pus la dispoziţie un număr unde se pot face sesizări

ANSVSA precizează că, prin intermediul DSVSA Constanta, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786.577007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr funcţionează în paralel cu cel al Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Nereguli grave pe litoral. Amendă record şi în Vama Veche

Pe lângă faptul că nereguli sunt în alimentaţia publică, se pare că pe litoralul românesc nerespectarea legilor impuse de autorităţi a devenit un motto. Vorbim aici de regulile de distanţare socială care nu sunt respectate de nimeni. Din dorinţa de a recupera pierderile financiare din pandemie, unii patroni nu respecta nicio regulă, mai ales cele în care trebuie permis accesul în terase şi beach-baruri a unui număr limitat de turişti.

Astfel, tot zilele trecute, un beach-bar din staţiunea Vama Veche a fost amendat cu 10.000 de lei în urma unui control care a arătat că în zona era aglomeraţie şi nu se respectă distanţarea fizică.

Scopul acestor activităţi întreprinse de către autorităţi este responsabilizarea cetăţenilor privind respectarea măsurilor de protecţie sanitară şi a normele de protecţie împotriva răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *