Local

Nevăzătorii din Iași pot merge pe cont propriu la Oficiul Poștal nr. 1. Compania a instalat senzori pentru sprijinirea persoanelor cu probleme de vedere – FOTO

Publicat: 17 feb. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Nevăzătorii din Iași pot merge pe cont propriu la Oficiul Poștal nr. 1. Compania a instalat senzori pentru sprijinirea persoanelor cu probleme de vedere - FOTO
Inițiativa a fost apreciată de comunitatea nevăzătorilor din Iași, care cere ca fiecare instituție să aibă un astfel de sistem

Persoanele nevăzătoare pot merge acum pe cont propriu la Oficiul Poștal nr. 1 din Iași, de pe strada Cuza Vodă. Prin intermediul unei aplicații, oamenii primesc toate informațiile necesare când se apropie de companie

Poșta Română a implementat proiectul pentru prima dată în anul 2023, luna aprilie, la un oficiu din București. Acum, acesta a fost montat și în 47 de locații din țară. În România există aproximativ 90.000 de persoane care au deficiențe sau care nu văd deloc. În Iași există doar o singură locație care avea un astfel de sistem, primăria.

Oficiul Poștal nr. 1 din Iași oferă sprijin nevăzătorilor

Persoanele nevăzătoare din Iași vor să fie independente, însă au nevoie de sprijin în acest sens. Asociația Step Hear a creat o aplicație care să sprijine persoanele cu probleme de vedere din toată România. Poșta Română a adoptat acest sistem, iar de astăzi avem această tehnologie și în Iași.

„Pentru persoanele cu deficiență de vedere, mai mare sau mai mică, această aplicație este extrem de folositoare. Încă de acasă, ei pot găsi locațiile din oraș care au aceste dispozitive instalate, apăsând acea opțiune de la distanță. Utilizatorul este conectat automat la Google Maps și i se face un traseu pentru a ajunge la destinație. Când ajunge la 100 de metri de dispozitivele instalate la poștă, se conectează automat la telefonul utilizatorului pentru a îi oferi informațiile necesare.

Pentru persoanele nevăzătoare este importantă și o pregătire înainte de a folosi aplicația, pentru a ști cum să se orienteze și să le folosească. Există un buton la intrarea în instituție, iar odată ce este apăsat, angajații vor ști exact că există o astfel de persoană care are nevoie de ajutor. Deși pare normalitate, din păcate, nu se întâmplă în multe locuri, ne bucurăm că măcar aici întâlnim așa ceva. Pentru noi este foarte important să fim independenți, iar acest sistem ne asigură confortul să ne deplasăm singuri până la destinație”, a precizat Oana Mocanu, președintele Asociației Nevăzătorilor din Iași.

Compania plătește un abonament lunar

Aplicația nu a costat nimic, însă este nevoie să fie plătit un abonament lunar pentru mentenanță. În Oficiul Poștal nr. 1 din Iași sunt montați niște butoni care avertizează angajații că trebuie să ofere sprijin.

„Aplicația a fost achiziționată pe unitate protejată, deci nu costă nimic poșta, însă contractul este în valoare totală de 267.000 de lei pentru toată țara, care reprezintă plata unui abonament lunar de mentenanță a sistemului pentru fiecare oficiu. Aproximativ 480 de lei pe oficiu în fiecare lună, ceea ce înseamnă 5.800 de lei pentru fiecare oficiu în fiecare an”, a precizat Laura Limbău, director adjunct Poșta Română Iași.

Nevăzătorii din Iași vor primi sprijin suplimentar la Oficiul Poștal nr. 1, de pe strada Cuza Vodă.

Comentarii
  • Ma intreb de zeci de ani, de ca posta tine inchisa poarta din stanga, cum te uiti la posta din strada De ce acei care vin dinspre Piata Unirii si se intorc, trebuie sa parcurga lungimea gardului postei de doua ori ?

  • Si de ce unicul loc de parcare pentru persoanele cu dizabilitati, este situat in spatele cladirii? Stiti cat de greu ii este unei persoane cu dizabilitati sa inconjure toata clidirea, pana sa intre in oficiul postal? De ce nu faceti in fata cladirii sau in lateral parcarea pentru persoanele cu dizabilitati , pentru ca acel agent de paza sa aiba si grija aceasta de a nu fi ocupata parcarea de alte persoane decat cele cu dizabilitati?

Adauga un comentariu