Marius Leonte, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, susţine că în prezent nu exista nici un loc liber pe ATI COVID la Brașov. În cazurile critice nou apărute, pacienții așteaptă la UPU la sursa de oxigen sau intubați.
Întrebat de jurnalişti câte cazuri sunt în momentul de față în așteptare și câte decese s-au înregistrat, în așteptare în UPU, Leonte nu a oferit nu un răspuns clar.
Nici un loc liber pe ATI COVID la Brașov
Marius Leonte a declarat că ATI Tractorul nu este funcțional. ”ATI Tractorul nu este încă funcțional. Personal nu este, Ministerul știe”.
Precizăm că în prezent, în Brașov, sunt 48 de paturi ATI COVID, 28 de paturi ATI în Spitalul Modular și 20 de paturi ATI în Pavilionul Tractorul.
Situaţie dramatică şi la Sibiu
Situaţie dramatică la Sibiu, Spitalul Județean Sibiu și spitalele suport covid din județ sunt arhipline. La Brașov, nu exista nici un loc liber pe ATI COVID.
”Primim valuri după valuri de pacienți covid. E un schimb continuu de pacienți, vorbim ore în șir la telefon să le găsim tuturor câte un loc într-un spital. Unii dintre ei acuză medicii, acestora de multe ori li se vorbește urât. Încercăm să înțelegem pacienții, pentru că sunt într-o situație de incertitudine. Aud că unii mai mai mor, că unii sunt în stare gravă, nu știu cum va evolua starea lor de sănătate, sunt speriați. Dar, vreau să îi asigur că facem tot ce putem. Medicii îi văd pe toți, încercăm din răsputeri să le asigurăm tot ce au nevoie din punct de vedere medical”, spune Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Județean Sibiu.
Valul de pacienți cu coronavirus care au nevoie de internate crește și tot crește. Capacitatea spitalelor este limitată, iar asta pune medicii în dificultate. ”Deja suntem puși în situația de a alege. Deocamdată alegem cine primește primul un pat- în funcție de patologie, se severitatea simptomelor. Dar, în curând, dacă numărul infectărilor nu scade, vom avea de făcut alegeri mult mai grele- pe cine salvăm, pe cine băgăm la AŢI. Orice sistem medical din lumea asta este depășit la un număr atât de mare de pacienți”, spune directorul medical.
Alertă la secția de ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila
Zece angajaţi ai secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila au fost confirmaţi cu COVID-19 în ultima săptămână, potrivit informaţiilor confirmate de managerul SJU Brăila, dr. Delia Râşnoveanu, care a precizat că angajaţii nu au contactat virusul din spital, ci prin transmitere comunitară. Este vorba despre un medic, cinci asistente şi patru infirmiere, care se află în izolare la domiciliu. Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a fost dezinfectată şi activitatea medicală continuă.
„Focarul nu este pe ATI Covid, ci pe ATI-ul mare. Secţia a fost dezinfectată şi activitatea se continuă la ATI. Nu se pune problema închiderii AŢI, acolo unde a fost nevoie am suplimentat cu personal de la ATI 2 şi ne descurcăm deocamdată”, a declarat dr. Delia Râşnoveanu.
De la începutul pandemiei, în judeţul Brăila au fost confirmate cu noul coronavirus 3.975 persoane, dintre care 171 au decedat.