”Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor medicilor de familie, cei mai aproape de cetăţeni şi cei care cunosc bine comunităţile locale”, a spus premierul, în deschiderea şedinţei, el precizând că a făcut apel la aceştia să continue efortul făcut până acum astfel încât, împreună să depăşim cu bine, într-o perioadă cât mai scurtă, pandemia COVID-19.
”Am aflat că peste 90% dintre medicii de familie sunt deja vaccinaţi, ceea ce este un lucru îmbucurător. Este de subliniat faptul că acesta poate fi considerat cel mai elocvent exemplu de încredere în ştiinţă al celor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu”, a spus premierul.
”Pe acest pilon construim rolul cheie pe care îl vor avea medicii de familie în gestionarea pandemiei”, a mai spus şeful Executivului, precizând că, ”prin implicarea lor în extinderea capacităţii de testare a pacienţilor, aplicarea tratamentului şi monitorizarea persoanelor cu forme uşoare ale bolii, precum şiu informarea cetăţenilor cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, constituie măsuri care se impuneau pentru a putea face faţă valului cinci al pandemiei”.
Măsuri implementate pentru pregătirea valului cinci
Nicolae Ciucă a mai declarat că, împreună cu măsurile prezentate de ministrul Sănătăţii, aceste acţiuni vin să pregătească gestionarea eficientă a valului cinci al crizei sanitare.
”La nivelul Guvernului, vom asigura resursele necesare pentru a susţine sistemul sanitar să facă faţă efectelor pandemiei, iar consultările cu specialiştii trebuie să rămână o constantă în gestionarea crizei sanitare”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă, despre țintele PNRR
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, că va fi aprobat un program, care reprezintă şi o ţintă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care 2500 de unităţi de învăţământ din România vor beneficia de finanţare pentru a preveni părăsirea timpurie a şcolii, îndeosebi de către copiii din familii vulnerabile. „Este o măsură care va schimba radical viitorul multor copii şi le va asigura şanse la o viaţă bună”, a spus premierul. Guvernul urmează să aprobe şi un un plan de acţiune al cărui scop este să crească cu cel puţin 25%, până în 2026, traficul feroviar, precum şi o OUG pentru racordarea la serviciile publice de alimentare cu apă a cetăţenilor din mai multe comunităţi.
Premierul a declarat că în şedinţa de Guvern vor fi aprobate toate elementele care constituie jaloanele şi ţintele din cadrul PNRR.
„Reprezintă, practic, cel mai important obiectiv pe care noi l-am avut în acest sfârşit de an, şi practic activitatea Guvernului (..) s-a centrat pe pe identificarea soluţiilor, astfel încât aceste jaloane şi ţinte să poată fi îndeplinite. Este cel mai important proiect naţional de redresare şi rezilienţă”, a mai spus premierul, precizând că este ”o sumă foarte importantă de bani, 30 de miliarde de euro, pe care trebuie să îi accesăm şi să îi gestionăm pentru a realiza reformele şi investiţiile solicitate prin implementarea acestui plan.
Prim-ministrul a spus că a avut discuţii aplicate cu membrii Guvernului, pentru că ”a fost nevoie să acceleră, viteza de lucru, astfel încât să putem să ne apropiem de finalizarea acestui deziderat”.
”Vorbim despre proiecte şi reforme asumate, astfel încât beneficiile lor să fie resimţite de cetăţeni”, a mai spus prim-ministrul.
Nicolae Ciucă a dat şi câteva exemple şi a spus că, ”în domeniul educaţiei, un obiectiv important, pus în concordanţă cu Proiectul Naţional de Reformă ”România Educată”, este reducerea abandonului şcolar.
”Printr-un Program pe care îl vom aproba în şedinţa de astăzi şi care reprezintă ţintă în PNRR, 2500 de unităţi de învăţământ din România vor beneficia de finanţare pentru a preveni părăsirea timpurie a şcolii, îndeosebi de către copiii din familii vulnerabile. Este o măsură care va schimba radical viitorul multor copii şi le va asigura şanse la o viaţă bună”, a declarat Nicolae Ciucă.
În sectorul infrastructurii feroviare, premierul a anunţat că Guvernul va adopta un plan de acţiune al cărui scop este să crească cu cel puţin 25%, până în 2026, traficul feroviar şi să îmbunătăţească condiţiile pentru călători.
”Transportul feroviar trebuie să devină o alternativă de călătorie rapidă, confortabilă şi nepoluantă. Avem la dispoziţie fonduri pentru acest obiectiv”, a afirmat el.
Prim-ministrul s-a referit şi la servicii extinse de alimentare cu apă şi canalizarem care sunt indispensabile unui trai civilizat.
”Printr-o Ordonanţă pe care o vom aproba astăzi, vom face posibilă racordarea la serviciile publice de alimentare cu apă a cetăţenilor din mai multe comunităţi. România are la dispoziţie în următorii ani, prin acest program, 968 de milioane de euro pentru managementul sustenabil al sectorului de apă şi apă uzată”, a arătat premierul.
„Vom prelua monitorizarea operaționalizării PNRR la nivelului prim-ministrului”, conchide Ciucă.