Premierul României, Nicoale Ciucă, transmite celor din PSD că problema pensiilor nu trebuie să-i divizeze.
„Creșterile de pensii despre care am vorbit intră în acea anvelopă de 15%. Știu că sunt discuții, dar vreau să fac o precizare cât se poate de clară. Nu cred că trebuie să ne angajăm într-o dispută politică. Nu cred că o să câștigăm nici noi cei de la PNL, nici PSD. Vorbim de o situație complicată, care ne îngrijorează”, a transmis Nicoale Ciucă.
Declarația premierului vine în contextul în care o serie de lideri PNL s-au opus categoric variantei PSD de creștere a pensiilor, în ședința conducerii liberale desfășurată miercuri prin videoconferință, potrivit unor stenograme.
Scandal la ședința PNL pe tema măririi pensiilor. Nicolae Ciucă criticat dur de liderii din partid
Mai mulți lideri din PNL l-au criticat pe Nicolae Ciucă în cadrul ședinței partidului, după ce premierul a anunțat noi schimbări în ceea ce privește majorarea pensiilor. Membri marcați ai formațiunii au fost extrem deranjați că au promis public ceva, iar acum totul se va schimba.
Disputa pe mărirea pensiilor din coaliția de guvernare, dar și faptul că au fost avansate tot felul de procente, fără a se lua o decizie, a dus la un adevărat scandal în PNL.
Mai mulți membri din conducerea partidului l-au criticat pe Nicolae Ciucă că nu a susținut mai ferm poziția PNL în ceea ce privește mărirea pensiilor. Totul după ce premierul a anunțat în timpul ședinței PNL o mărire la pensiilor de 6,2% și ajutoare suplimentare pentru cei cu venituri mici. Această soluție ar fi fost agreată și de liderul PSD Marcel Ciolacu.
Critici dure în ședință
Mai mulți membri marcanți au PNL au fost însă revoltați de anunțul lui Nicolae Ciucă, mai ales că au susținut public în ultima perioadă o mărire de 15% a pensiilor.
Nicolae Ciucă: Am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2% pentru toți și apoi, progresiv, în funcție de venit, să dăm ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%.
Alina Gorghiu: Nu mi se pare corect ca noi să ieșim și să spunem 15%, așa cum a spus și domnul președinte, și pentru că spune Marcel. Poate că data viitoare când vă întâlniți ne anunțați și pe noi. Să știm ce discutați ca să nu mai ieșim să comentăm altceva.
Rareș Bogdan: Păi cum vine asta? Până acum PSD a ieșit cu 10%, acum vorbim de 6,2%? Noi am spus că susținem 15%! Nu e treaba noastră, e treaba ministrului de Finanțe să găsească bani! Mama mea are pensie de 3500 de lei. Ce să îi spun?
Dan Motreanu: 15% transpus în buzunar nici nu e 15%, oricum! Nu acoperă inflația în întregime!
Raluca Turcan: Majorarea pensiilor care să acopere în integralitate rata inflației. Nu este numai o obligație morală, ci și una legală! O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023. Ne încadrăm fără probleme și în deficitul bugetar asumat, precum și în plafonul de 9,4% din PIB, despre care tot se vaită ministrul Muncii.
Adrian Cozma: Nu suntem de acord cu așa ceva! Să fie 15% pentru toată lumea! De două luni mă duc la TV și spun 15%. Ce sunt? Papagal?
Florin Cîțu: Se pare că Marcel, cum spuneți dumneavoastră, a găsit bani să nu mai majoreze impozitele pe clădiri cu 50%, dar bani pentru contractele part-time nu a mai găsit Marcel.
Lucian Bode: Să îl lăsăm pe domnul președinte să se conecteze și să răspundă. Până atunci să trecem la un alt punct pe ordinea de zi, se arată în stenogramele de la întânirea PNL.