Actualitate

Nicolae Ciucă: „Primul miliard de euro din PNRR a fost deja accesat”

Publicat: 01 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nicolae Ciucă Primul miliard de euro din PNRR a fost deja accesat
Nicolae Ciucă consideră că Europa este mândră de România

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat astăzi că primul miliard de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost deja accesat.

Guvernul României anunță că banii urmează să meargă către renovarea clădirilor. România a primit deja un avans de 3,79 de miliarde de euro drept avans din PNRR, acești bani nu au putut fi cheltuiți încă, din cauza lipsei de proceduri.

„Primul miliard de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost deja accesat. Banii europeni vor contribui la renovarea clădirilor din întreagă ţară şi reprezintă cea mai bună dovadă a modului în care Guvernul României abordează şansa enormă pentru dezvoltarea şi modernizarea ţării pe care o are prin acest program de redresare”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit unei postări făcută vineri pe pagina de Facebook a Guvernului.

Banii vor fi folosiți pentru eficientizarea energetică

Acesta a adăugat că „prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, autorităţile publice locale sau centrale vor derula programe de eficientizare energetică, siguranţă seismică sau la incendii”.

„România ş-a îndeplinit la timp obligaţiile asumate prin PNRR şi începe deja să valorifice cele aproape 30 de miliarde de euro puse la dispoziţia noastră”, a mai afirmat prim-ministrul.

La finalul lunii februarie, Ministerul Finanțelor a răspuns, la solicitarea Economedia, că România nu a cheltuit fonduri virate de Comisia Europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Și BNR a transmis, recent, la solicitarea Economedia, că suma din PNRR din contul deschis de Ministerul Finanțelor nu a fost cheltuită.

Necheltuirea banilor a avut loc deoarece Guvernul nu definitivase încă procedurile pentru transferul sumelor.

Dan Vîlcanu a declarat că acordurile de finanțare au fost încheiate cu majoritatea ministerelor

Miercuri, ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat că a încheiat procedura privind acordurile de finanțare aproape cu toate ministerele.

„După ce este semnat acordul, este o procedură prin care fiecare minister trebuie să completeze un formular pe care îl trimite pentru a putea lua banii din bugetul ministerului Invesitțiilor și să îi mutăm în bugetele fiecărui ministerul coordonator de reformă. Și după această procedură, de exemplu, putem trage banii pe Autostrada A3, în limita sumelor cheltuite după februarie 2020, așa cum prevede PNRR”, a spus el.

Adauga un comentariu