Veniturile care depășesc salariul președintelui ţării, respectiv 25.000 de lei, vor fi supraimpozitate cu 16%, spune premierul Nicolae Ciucă. El precizează că se referă doar la veniturile de la stat.
Ciucă spune că la privat nu se va interveni
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că veniturile care depășesc salariul președintelui ţării, respectiv 25.000 de lei, vor fi supraimpozitate cu 16%.
„Varianta în sine, în momentul de față, nu există. Am decis în ședința de coaliție ca la nivelul Ministerului Finanțelor să se efectueze această analiză și în momentul în care au toate datele agregate și sunt prezentate toate elementele, o discutăm în coaliție. Nu se discută despre impozit progresiv. E vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce privește depășirea salariilor la stat peste cel al președintelui. ,În acest moment, așa cum am discutat, doar la stat”, spune Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă o supraimpozitare doar a veniturilor de la stat nu ar fi neconstituțională, premierul afirmă că „orice măsură trebuie să aibă și susținere juridică”.
„Procentul de 16% (pentru supraimpozitarea veniturilor mari – n.r.) fost discutat pentru că acesta funcționează și impozitul pe legea finanțelor. (…) Nu este absolut nimic bătut în cuie.
PSD susține supraimpozitarea veniturilor mari din cumulul pensie-salariu
Amintim așadar că președintele PSD, Marcel Ciolacu, creditat cu această idee, afirmă că interzicerea cumulului pensie-salariu ar putea fi neconstituțională și că soluția mai sigură ar fi cea de supraimpozitare.
„Dacă prin acel cumul depășești, de exemplu, salariul brut a Președintelui, care e aproximativ 25 de mii, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară. Sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului.”
Președintele PSD a precizat că veniturile din sectorul privat nu sunt vizate de această posibilă măsură. Totuși, discuțiile din coaliție au atras atenția că o impozitare selectivă, numai a veniturilor din sectorul public, ar putea fi neconstituțională.
Pe lângă limitarea veniturilor mari printr-o eventuală impozitare specială, coaliția discută și despre reducerea cheltuielilor de la buget.
Marcel Ciolacu afirmă că o prima măsură desprinsă din consultările coaliției ar fi oprirea angajărilor în sectorul bugetar, cu excepția sistemului de Sănătate.
„E oportună o ordonanța de urgență care să înghețe absolut toate angajările de la stat. Fiecare ministrul, fiecare agenție, sa își facă o analiză proprie și, în cazul în care au posturi descoperite, să facă transferuri în interiorul instituțiilor.”