Actualitate

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței a fost condamnat la închisoare! Acesta a fost găsit vinovat pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale

Publicat: 30 sept. 2021
Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței
Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a fost condamnat la închisoare pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale

Decizie bombă în Franța unde fostul președinte a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat de judecării francezi pentru că ar fi avut parte de finanțare ilegală a campaniei electorale.

Judecătorii i-au aplicat o pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare iar decizia este una definitivă. Sarkozy, președintele Franței din 2007 până în 2012, a negat în mod energic nelegiuirile în timpul procesului din mai-iunie.

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la închisoare pentru finanțare ilegală a campaniei electorale

Autorităţile din Franța au emis o decizie în premieră în istoria națiunii, Nicolas Sarkozy, fiind primul președinte care a fost condamnat la închisoare din 1945. Acesta a fost găsit vinovat în finanțarea ilegală a campaniei electorale. La începutul acestui an, Sarkozy a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, între care doi cu suspendare, pentru corupție și trafic de influență.

El este acuzat că a cheltuit aproape de două ori suma maximă legală de 22,5 milioane de euro (27,5 milioane de dolari) pe oferta de re-alegere pe care a pierdut-o în fața socialistului Francois Hollande.

Procurorii au solicitat o pedeapsă de șase luni de închisoare, precum și o pedeapsă cu șase luni cu suspendare și o amendă de 3.750 de euro (4.354 dolari).

În cazul finanțării campaniei, procurorii au concluzionat că știa cu câteva săptămâni înainte de alegerile din 2012 că cheltuielile sale – care sunt strict limitate în conformitate cu legislația franceză – se apropie de maximul legal. L-au acuzat că a ignorat două note de la contabilii săi care avertizau despre problema banilor.

Procurorii au susținut că Sarkozy este „singura persoană responsabilă pentru finanțarea campaniei sale” și că a ales să depășească limita organizând multe mitinguri, inclusiv uriașe.

În timpul audierii sale, el a declarat instanței că banii suplimentari nu au intrat în campania să, ci au contribuit la îmbogățirea altor persoane. El a negat orice „intenție frauduloasă”. El a insistat, de asemenea, că nu se ocupă de organizarea de zi cu zi, deoarece avea o echipă care să facă acest lucru și, prin urmare, nu putea fi învinuit pentru suma cheltuită.

Acuzațiile de finanțare ilegală a campaniei sunt din 2012

Incă din 2012 se vorbea despre o posibilă finanţare ilegală a campaniei electorale, la acea dată, Nicolas Sarkozy care candida pentru un al doilea mandat, nega orice acuzație:

„Ca întotdeauna înaintea alegerilor prezidenţiale există câteva bombe urât mirositoare. Este o mişcare clasică, nu mai surprinde pe nimeni, însă nu este prea plăcut”, a declarat Nicolas Sarkozy pentru postul de televiziune Canal+ în 2012.

De altfel, viața lui Nicolas Sarkozy a fost una destul de tumultoasă după ce s-a lăsat de politică. De exemplu, fostul președinte a divorțat de soţia sa, Carla Bruni.

Adauga un comentariu