Într-o conferință de presă Nicușor Dan recunoaște că a folosit mașina primăriei în campanie, lucru care, conform legislației, este ilegal. Acesta a explicat faptul că este primar și că mașina îl poate duce acasă dar și la dezbatere electorală.
Legea le interzice candidaților/partidelor politice să se folosească de resursele „financiare, umane și tehnice aparținând instituțiilor publice (…) pentru sprijinirea activității sau a campaniei electorale” (Articolul 10 din Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale).
Același lucru reiese și din Ghidul privind finanțarea campaniei: „Este interzisă finanțarea în orice mod a campaniei electorale de către o autoritate publică, instituție publică (…)”.
Nicușor Dan recunoaște că a folosit ilegal mașina primăriei în campanie
Ceea ce părea inițial o acuzație documentată cu fotografii a fost confirmat chiar de protagonist. Candidatul independent Nicușor Dan, actual primar al Capitalei, a recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă, că s-a folosit de un autoturism aparținând Primăriei Municipiului București pentru a merge la o dezbatere electorală.
Declarația lui Nicușor Dan, în loc să aducă lămuriri, a sunat mai degrabă ca o justificare superficială și, totodată, ca un autodenunț public: „Sunt primarul Bucureștiului. Dacă am o dezbatere la ora 19 sau la ora 20, credeți că ar trebui să plec din birou, să merg acasă și de acolo, cu mașina personală, să mă duc la televiziune? Mașina primăriei mă duce acasă, poate să mă ducă și la o dezbatere”.
Această afirmație deschide o problemă gravă: Nicușor Dan admite, cu seninătate, că a folosit resurse ale administrației publice – adică bunuri plătite din banii bucureștenilor – în interes propriu, în plină campanie electorală. În mod normal, o asemenea încălcare a legii ar trebui să activeze rapid autoritățile competente. Parchetul trebuie să se autosesizeze, pentru că nu vorbim doar despre o greșeală administrativă, ci despre o încălcare clară a legii electorale.
Conform legislației în vigoare, candidații nu au voie să folosească resursele financiare, logistice sau materiale ale instituțiilor publice pentru a-și susține campania. E o linie clară între funcția publică și activitatea politică, o linie pe care Nicușor Dan tocmai a șters-o cu bună știință.
România onestă a lui Nicușor Dan: Lipsă de transparență și donatori anonimi
Ironia face că tocmai el, care și-a clădit cariera politică pe imaginea de „om al legii” și „campion al corectitudinii”, să ofere o mostră perfectă de dublu standard. Acest tip de comportament nu doar că știrbește încrederea în administrație, dar adâncește prăpastia dintre alegători și cei care se prezintă, ipocrit, ca fiind „altfel”.
Recunoașterea publică a folosirii ilegale a unui bun public în scop electoral nu este doar o gafă de comunicare, ci o probă în toată regula. Iar tăcerea instituțiilor judiciare în fața unui asemenea precedent ar însemna o complicitate tacită la un abuz de putere.
Este momentul ca justiția să arate că legea e valabilă pentru toți, chiar și pentru cei care vor să se prezinte ca fiind deasupra ei. Nicușor Dan are sloganul ”România onestă” dar în spatele acestuia se ascunde o adevărată bizarerie. Există o lipsă totală de transparență în campania de donații a candidatului la alegerile prezidențiale. Sunt milioane de euro pe care acesta i-a investit în precampanie prin panouri publicitare în New York, Paris, Londra sau Bruxelles, iar Nicușor Dan a refuzat să spună publicului cine a plătit pentru campanie. În România, conform unor anchete jurnalistice făcute de newsweek.ro, Matei Păun, pro-rus convins, ar fi donat sute de mii de euro pentru campania lui Nicușor care a fost văzut de nenumărate ori în anturajul acestuia.
Minte de gaga.