Prima pagină » International » Nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, de 16 ori mai mare. „Avem vești proaste” – VIDEO
Nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, de 16 ori mai mare. „Avem vești proaste” - VIDEO

Nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, de 16 ori mai mare. „Avem vești proaste” – VIDEO

06 apr. 2020, 17:26,
în International

Nivelul de radiații de la Cernobîl crește pe măsură ce incendiile de pădure se extind. Iată ce a declarat directorul serviciului de inspecție ecologică.

Ucraina a raportat o creştere a nivelurilor de radiaţii în zona interzisă din jurul oraşului Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie, situaţie cauzată de izbucnirea unui incendiu forestier, potrivit CNN.

„Avem vești proaste”

„Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecţie ecologică. Mesajul lui a fost susținut de o înregistrare video care arată un detector Geiger care afişează un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

Incendiul s-a extins pe o suprafaţă de 100 de hectare, a adăugat Firsov.

124 de pompieri și trei aeronave mobilizate

Autorităţile au mobilizat în total 124 pompieri, două avioane An-32P și un elicopter Mi-8, care se lupta cu cele mai mari incendii și au efectuat 42 de zboruri cu apă deasupra zonei.

Serviciul condus de Egor Firsov a declarat că nivelurile tot mai mari de radiaţii din unele zone au dus la „dificultăţi” în combaterea incendiului, adăugând că persoanele care locuiesc în apropiere nu se află în pericol, mai citează CNN.

Sancțiuni mai dure pentru cine declanșează incendii de pădure

„Problema aprinderii focului la iarbă de către cetățenii nepăsători, primăvara și toamna, a fost multă vreme o problemă foarte acută pentru noi. În fiecare an vedem aceeași imagine – câmpurile, stuful și pădurile ard în toate regiunile”, a completat Firsov.

El a cerut o nouă legislație care să impună sancțiuni mai dure pentru oricine declanșează incendii în zonă. „Există proiecte de lege relevante. Sper că vor fi votate. În caz contrar, incendiile pe scară largă vor continua să se producă în fiecare toamnă și primăvară”, a scris el.

Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din istorie

Explozia din aprilie 1986 de la Cernobîl a fost cel mai grav accident nuclear din istorie şi a poluat o suprafaţă întinsă din Europa, zona din imediată vecinătate a centralei nucleare fiind cea mai afectată. În prezent, este strict interzis ca oamenii să trăiască la o distanţă de sub 30 de kilometri de fosta centrală nucleară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`