Eveniment-Social

Noaptea Muzeelor la Palatul Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iași – GALERIE FOTO

Publicat: 12 iun. 2021
Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a găzduit sediile ministerelor refugiate de la București: Curtea De Casație Și Justiție, Arhiva, Servicii ale Ministerului De Justiție precum şi Misiunea Americană de Cruce Roşie.

Palatul Roznovanu, reședința familiei Rosetti- Roznovanu, a fost construit la dorința boierului Iordache Neculai Roznovanu. Inaugurat cu mare fast la 23 aprilie 1832, de ziua Sfântului Gheorghe, era cea mai frumoasă clădire din oraș.

Impresionantă prin somptuozitate și prin fastul interioarelor a fost amenajată de cunoscutul arhitect Gustav Freywald, cel care a proiectat și Catedrala Mitropolitană din Iași. Sala Mare a Palatului Roznovanu a găzduit de-a lungul timpului concerte de binefacere, spectacole susținute de Haricleea Darclee, George Enescu, baluri fastuoase.

Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a găzduit sediile ministerelor refugiate de la București: Curtea De Casație Și Justiție, Arhiva, Servicii ale Ministerului De Justiție precum şi Misiunea Americană de Cruce Roşie. Începând cu anul 1970, Palatul Roznovanu este sediul Primăriei Municipiului Iași.

Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor a organizat expoziţia de fotografie „Iaşi- oraş al spiritualităţii” realizată de artistul fotograf Ozolin Duşa.

Adauga un comentariu