Prima pagină » National » Noi reguli la trecerea frontierei! Ce trebuie să știe cetățenii care merg în străinătate
Noi reguli la trecerea frontierei! Ce trebuie să știe cetățenii care merg în străinătate

Noi reguli la trecerea frontierei! Ce trebuie să știe cetățenii care merg în străinătate

06 dec. 2024, 13:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Au fost anunțate noi reguli la trecerea frontierei! Comisia Europeană propune implementarea treptată a noului sistem digital privind controlul frontierelor. Sistemul va înregistra electronic mai multe date despre călători. Iată ce trebuie să știe cetățenii care merg în străinătate.

Noi reguli la trecerea frontierei!

Comisia Europeană (CE) a propus o perioadă de șase luni pentru implementarea treptată a noului Sistem de Intrare/Ieșire (EES) al Uniunii Europene (UE). Acest sistem digital de ultimă generație este conceput pentru a îmbunătăți controlul frontierelor externe și securitatea spațiului.

Pe parcursul perioadei de șase luni propuse pentru implementare, statele membre vor introduce treptat sistemul la punctele de trecere a frontierei. Pașapoartele vor continua să fie ștampilate manual, iar datele călătorilor vor fi înregistrate digital doar în punctele unde sistemul este funcțional. Propunerea prevede posibilitatea suspendării temporare a sistemului în cazul unor defecțiuni tehnice sau alte perturbări, pentru a evita aglomerările și perioadele lungi de așteptare.

Cum va funcționa sistemul digital de control la graniță

Sistemul EES este descris de Comisia Europeană drept cel mai modern sistem digital de controlul frontierelor din lume. Sistemul va înregistra electronic informații precum numele călătorilor, datele pașapoartelor, amprentele digitale, imaginile faciale, intrările și ieșirile din UE, precum și refuzurile de acces.

Obiectivele principale includ:

  • Facilitarea călătoriilor: Automatizare privind controlul frontierelor și reducerea timpului de așteptare.
  • Întărirea securității: Identificarea persoanelor care depășesc durata legală de ședere și reducerea fraudelor de identitate.
  • Modernizarea frontierelor: Crearea unui sistem interoperabil care comunică eficient cu toate sistemele de securitate și frontieră existente.

O altă lege recentă îi vizează pe șoferii care merg în străinătate. Certificatul de asigurare Carte Verde este un document internațional esențial pentru șoferii care circulă în afara țării de origine. Acesta atestă că vehiculul deținut este acoperit de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA externă), protejând astfel atât șoferul, cât și celelalte părți implicate în eventuale accidente. Șoferii vehiculelor supuse obligației de asigurare RCA în România vor putea prezenta documentul Carte Verde în format electronic PDF atunci când părăsesc teritoriul țării. Acesta poate fi prezentat ca document separat sau integrat în contractul de asigurare RCA.

Carte Verde este un certificat internațional de asigurare auto, care este emis împreună cu asigurarea RCA a mașinii, și acoperă pagubele pe care un șofer le poate produce când circulă în afara țării. Documentul este valabil în toate statele membre ale Spațiului Economic European. Începând cu 2025, șoferii pot prezenta documentele Carte Verde în format PDF la ieșirea din țară. Formatul electronic este valabil indiferent de dispozitivul sau aplicația utilizată. Documentele completate manual nu vor mai fi acceptate.

De la 1 ianuarie 2025, o nouă regulă îi vizează pe șoferii care transportă marfă. Toate vehiculele de transport intracomunitar din România trebuie echipate cu tahografe inteligente de tip 2 până la 31 decembrie 2024. Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenția șoferilor transportatori că nerespectarea acestei reglementări poate conduce la pedepse severe, inclusiv închisoare de până la un an și amenzi uriașe.

Un sistem digital de control la frontieră va fi implementat în curând. Sistemul modern de verificare la graniță va înregistra electronic informații precum numele călătorilor, datele pașapoartelor, amprentele digitale, imaginile faciale, intrările și ieșirile din UE, precum și refuzurile de acces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`