Au fost anunțate noi sancțiuni pentu șoferii care conduc cu viteză! Viteza excesivă este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Pentru a preveni accidentele rutiere, UE a decis că sistemul ISA va fi obligatoriu din iulie 2024.
Noi sancțiuni pentru șoferii care conduc cu viteză!
Sistemul ISA va fi obligatoriu din iulie 2024. Tehnologia de limitare a vitezei, care este deja instalată în noile modele de vehicule, va deveni în curând obligatorie pentru toate mașinile noi, în speranța de a reduce accidentele mortale, în conformitate cu Regulamentul UE 2021/1958, care intră în vigoare la 1 iulie.
Sistemul ISA, adică Intelligent Speed Assistance, emite un semnal care avertizează șoferul atunci când limita de viteză este depășită. În practică, îl obligă pe șofer să ia piciorul de pe pedala de accelerație.
Experții atrag atenția că șoferii trebuie să țină cont de anumite dezavantaje legate de ISA în mașină. Nu poate fi exclus ca sistemul să trimită din greșeală semnale sonore deranjante.
Este problema actualizării hărților în dispozitivele de navigație. La mașinile noi, în prezent, durează aproximativ un an și jumătate. Din acest motiv, este posibil ca sistemele de avertizare să nu funcționeze întotdeauna corect și eficient.
O lege UE îi vizează pe toți posesorii auto
Parlamentul European dorește să impună o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025. UE pregătește reguli rutiere drastice. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.
De asemenea, au apărut și câteva schimbări în Codul Rutier. Noile reguli îi vizează pe toți șoferii din România. Cei care nu dețin câteva lucruri esențiale în mașină, riscă să fie sancționați de către oamenii legii. Conducătorii auto sunt încurajați să verifice periodic conținutul kit-ului lor de siguranță pentru a se asigura că acesta este complet, funcțional și că nu este expirat. Kitul de siguranță care nu trebuie să lipsească din mașină conține o trusă medicală auto, vestă reflectorizantă, triunghi reflectorizante și stingător auto.
Dacă acest kit de siguranță nu se află în mașina personală, șoferii riscă amenzi mari. Oricare șofer oprit în trafic fără aceste elemente riscă să primească 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce se traduce printr-o sancțiune cuprinsă între 660 și 825 de lei.
O altă modificare pentru șoferi vizează perioada de valabilitate a permisului de conducere. Valabilitatea permisului de conducere ar putea fi prelungită până la 15 ani, în loc de 10, cum este în prezent. Schimbarea nu este valabilă pentru cei cu vârsta de peste 70 de ani. Aceștia vor fi obligați să-și reînoiască permisele o dată la 5 sau chiar la 2 ani. Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani, în scopul reducerii costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor. Parlamentarii pregătesc un alt document pentru cei care nu își plătesc amenzile în termen de 6 luni, astfel că permisul de conducere poate fi suspendat.