Noi tipuri de măști de protecție au fost declarate neconforme. În România, în continuare există obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Totuși, multe dintre produsele de pe piață sunt efectiv novice. Trei noi tipuri de măști de protecție au fost declarate neconforme potrivit în Sistemului de alertă rapidă. Până acum, totalul unor astfel de măști ajunge la 56 de dispozitive, anunță InfoCons.
Prima alertă a fost transmisă în data de 28 aprilie 2020 pentru patru tipuri de măști. O a doua alertă a fost transmisă în data de 9 mai 2020 pentru alte 7 noi tipuri de măști.,cea de-a treia alerta in data de 22 mai 2020 pentru alte 6 noi tipuri de masti, cea de-a patra alerta in data de 29 mai 2020 pentru alte 15 tipuri de masti, cea de-a cincea alerta in data de 05 iunie 2020 pentru alte 7 tipuri de masti, cea de-a sasea alerta transmisa in data de 19 iunie 2020 pentru alte 2 tipuri de masti si cea de-a saptea alerta emisa in data de 26 iunie 2020 . Numărul măștilor de protecție neconforme ajunge la 56.
Noi tipuri de măști de protecție au fost declarate neconforme: 90% dintre măștile prezintă abateri!
Obligativitatea purtării măștii care acoperă nasul și gura este din 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate în baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat în luna mai aproape 800 de firme care comercializează măști și mănuși de protecție pentru verificarea bunurilor comercializate în contextul epidemiei. ANPC nu a făcut, încă, publice rezultatele controalelor, însă există informații că 90% dintre măștile verificate de ANPC prezintă abateri de la prevederile legale în vigoare. Procentajul de măști neconforme este uriaș și vine în contextul scandalurilor din ultima perioadă referitoare la calitatea materialelor sanitare, inclusiv a măștilor de protecție.
Autoritățile au pus în ultimele luni o presiune uriașă pe populație pentru respectarea unor reguli stricte în perioada stării de urgență și în perioada stării de alertă, cu efecte grave, inclusiv economice. În prezent, purtarea măștii de protecție, corect, a devenit principala solicitrare a autorităților. Populația este îndemnată pe toate căile posibile să poarte mască pentru a limita răspândirea coronavirusului. În contextul în care 90% dintre măștile care pot fi cumpărate de populație “prezintă abateri de la prevederile legale în vigoare”, apare întrebarea ce au păzit autoritățile în lunile în care românii erau închiși în case.
Autoritățile au știut de existența măștilor neconforme
Ministrul Nelu Tătaru a declarat recent că a fost anunţat de Raed Arafat că în mai multe unităţi de primire urgenţe din ţară există măşti neconforme. Totodată, acesta a sesizat la scurt timp Unifarmul să le retragă. Reacția minsitrului a venit după ce a fost întrebat dacă măștile și echipamentele medicale neconforme ar putea fi o cauză a focarelor declanșate în rândul mai multor cadre medicale.
“Prima dată am aflat când doctorul Afarat m-a sunat că în Primire Urgenţe există nişte măşti neconforme. Am sesizat Unifarmul să retragă aceste măşti. Nu mai ţin minte, dar la unităţi de primire urgenţe din mai multe spitale, care raportau coordonatorilor SMURD tocmai aceste măşti”, a declarat Nelu Tătaru.
Ministrul a mai precizat că dacă a existat cineva care a profitat de lipsa echipamentelor și a gestionat o achiziție de produse neconforme, acesta nu va fi iertat în niciun fel de situație.
În ceea ce privește o eventuală infectare a personalului medical din cauza calității materialelor, ministrul Sănătății susține că acest lucru ar fi fost posibil în anumite situații.