Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a anunţat miercuri o ordine mondială „multipolară, justă şi democratică” în parteneriat cu China, în timpul primei sale vizite în această ţară de la invadarea Ucrainei, relatează presa internațională.
„Noua ordine mondială”, anunțată de Rusia
„Trăim o etapă foarte serioasă în istoria relaţiilor internaţionale”, a declarat şeful diplomaţiei de la Kremlin, în cadru întâlnirii cu omologul său chinez .
„Sunt convins că la finalul acestei etape situaţia internaţională va fi net mai clară şi că noi, împreună cu dvs. şi cu partenerii noştri, ne vom îndrepta spre o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, a ai transmis Serghei Lavrov.
În urma întâlnirii între miniștrii de externe chinezi și ruși, China a transmis că relațiile dintre cele două țări au „rezistat noului test al schimbării peisajului internațional”.
Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că Beijingul și Moscova sunt „mai hotărâte” să dezvolte legăturile bilaterale și să stimuleze cooperarea, relatează The Guardian.
Wang Yi a spus că relațiile bilaterale au rezistat noilor teste pe fondul schimbării situației internaționale, dar au menținut direcția „corectă” de dezvoltare.
Beijingul a refuzat până acum să condamne invazia Rusiei în Ucraina și a rămas una dintre puținele state care continuă să aibă relații diplomatice cu o Rusie din ce în ce mai izolată.
Cu câteva zile înainte de războiul din Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a fost primit călduros de omologul său chinez Xi Jinping la Beijing. Cele două ţări au celebrat atunci o prietenie „fără limite” şi au denunţat „extinderea” NATO.
Lavrov, vizită de două zile în India
Lavrov este așteptat să ajungă joi seara la New Delhi, în India, după finalizarea discuțiilor cu partea chineză. Motivul declarat al vizitei lui Lavrov în China a constat în discutarea situației din Afganistan.
Preşedintele american, Joe Biden, a apreciat luni că India face o excepţie printre aliaţii Statelor Unite din cauza răspunsului său „ezitant” la invazia rusă a Ucrainei.
India întreţine legături strânse cu Moscova încă din perioada Războiului Rece şi continuă să cumpere petrol rusesc, la preţuri reduse conform presei. Rusia este cel mai mare furnizor de arme al Indiei.
SUA și Marea Britanie despre situaţia Kievului
Opiniile SUA și Marea Britanie despre situaţia Kievului. Rusia începe să retragă unele forțe, inclusiv grupurile tactice ale batalionului rus (BTG) care părăsesc zonele din jurul capitalei ucrainene, acestea retrăgându-se acum în unele zone din nord pentru a se concentra asupra câștigurilor din sud și est.
Unul dintre oficiali a spus că Statele Unite ale Americii estimează că Rusia își va acoperi retragerea cu bombardamente aeriene și de artilerie. Oficialii americani avertizează asupra faptului că Rusia s-ar putea întoarce din nou dacă condițiile de luptă o permit. Această concluzie vine în urma discuțiilor de pace dintre delegațiile ruse și ucrainene ce au avut loc marți, 29 martie, la Istanbul.
În opinia Statelor Unite ale Americii, aceasta nu este o ajustare pe termen scurt pentru regrupare, ci o mișcare pe termen mai lung, deoarece Rusia se confruntă cu eșecul de a avansa în nord. Oficialul a mai adăugat că Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de menținerea unității aliaților europeni în ceea ce privește presiunea economică și sprijinul militar, deoarece Washingtonul se așteaptă ca unii dintre ei să preseze Ucraina să accepte un acord de pace pentru a pune capăt luptei.