Actualitate

Noua tulpină COVID-19, confirmată în România: „Urmează ca DSP să facă o anchetă“

Publicat: 08 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noua tulpină COVID-19 confirmată în România Urmează ca DSP să facă o anchetă
Incidența cumulată a cazurilor pe 14 zile la nivelul județului Iași

Noua tulpină COVID-19, depistată prima dată în Marea Britanie, a fost confirmată în România.

Cătălin Apostolescu, medic primar al secției clinice VII „Terapie Intensivă Adulți” și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a confirmat prezența noului Coronavirus în România.

„Confirmarea e de o oră – o oră și ceva. E vorba de o tânără de 27 de ani din județiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită”, a declarat Cătălin Apostolescu, medic primar al secției clinice VII „Terapie Intensivă Adulți” și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Pacienta confirmată cu noua tupină COVID-19 nu a călătorit în Marea Britanie

Este vorba despre o pacientă în vârstă de 27 de ani, diagnosticată cu noua tulpină, iar aceasta a spus că nu a călătorit în Marea Britanie.

Femeia are simptome ușoare și nu este internată în spital. DSP încearcă să afle cu cine a intrat în contact femeia și de la cine s-ar fi putut infecta.

Medicii se așteptau ca virusul mutant din Marea Britanie să ajungă și în România în luna ianuarie, iată că acest lucru s-a întâmplat.

Se știe că virușii se schimbă și se mută constant. Este un proces care se întâmplă pe măsură ce sunt transmise de la persoană la persoană pe o perioadă de luni. Deci, pentru oamenii de știință, nu a fost o surpriză să asistăm la noi variante ale bolii.

Deși este dificil să se prevadă unde vor apărea noi mutații ale bolii, până în prezent nu s-a găsit nici una care să conțină mutații care să facă virusul mai mortal sau mai probabil să se sustragă vaccinurilor sau tratamentelor.

Suspiciune și săptămâna trecută

Săptămâna trecută, un bărbat care a venit din Marea Britanie s-a internat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, vineri, 1 ianuarie, după ce acesta a prezentat simptome de coronavirus. Inițial, s-a crezut că în cazul bărbatului ar fi vorba despre noua tulpină de COVID-19, însă testele au demonstrat că nu a fost așa.

Medicii români au capacitatea de a identifica noua tulpină de COVID-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a afirmat că personalul medical a demarat o serie de studii. Responsabilul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România a afirmat că medicii români au capacitatea de a identifica tulpina care a apărut prima oară în Marea Britanie. În altă ordine de idei, medicul roman a afirmat faptul că vaccinul celor de la Pfizer are acoperire şi pe această tulpină. Valeriu Gheorghiță a estimat că, dacă lucrurile din cadrul campaniei naţionale de vaccinare merg conform planului, în 6, 7 luni, România va asigura 60-70% de imunizare în rândul populaţiei.

„Cred că prin solidaritate putem merge mai departe. S-a concretizat speranța noastră. Mă voi preocupa astfel încât totul să decurgă normal. În acest moment susțin că aceste vaccinuri trebuie făcute distanțat la 28 de zile. Nu există studii cum că și alte vaccinuri au o influență. Noi am trimis necesarul de doze de la fiecare unitate. Vor exista pierderi. Din acest motiv nu trebuie să fie luat strict matematic. Asta nu înseamnă un refuz al angajaților din domeniul de sănătate. Dacă lucrurile decurg bine în primele 6 luni am putea asigura 60-70% din imunizare în rândul populației.

România cu siguranță are capacitatea să identifice noua tulpină. Au fost făcute studii pentru a vedea care este traseul virusului. Cu siguranță colegii vor face publice aceste date. Din ce știm vaccinul are acoperire și pe această tulpină”, a spus Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare.

 

Adauga un comentariu