International

Noul președinte al Argentinei vrea să rupă legăturile cu Rusia. Care a fost reacția Kremlinului

Publicat: 20 nov. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Noul președinte al Argentinei vrea să rupă legăturile cu Rusia. Care a fost reacția Kremlinului
Javier Milei a obţinut aproape 56% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Argentina

Javier Milei, care a obţinut aproape 56% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Argentina, a declarat anterior că va rupe legăturile strânse cu ţări precum Rusia, China şi Brazilia, invocând dezacordul cu politicile guvernelor acestora, relatează Reuters.

Milei şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în conflictul acesteia cu Rusia şi a declarat că vede Statele Unite şi Israelul ca fiind principalii parteneri ai Argentinei, conform News.ro.

Kremlinul a declarat luni că a luat notă de declaraţiile despre Rusia ale preşedintelui ales al Argentinei, Javier Milei, dar că doreşte să menţină legături puternice cu Buenos Aires.

„Am luat act de o serie de declaraţii pe care domnul Milei le-a făcut în timpul campaniei electorale, dar ne vom concentra şi îl vom judeca în principal după declaraţiile pe care le va face după învestire. Susţinem dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Argentina”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Guvernul de centru-stânga demisionar al Argentinei a menţinut legături strânse cu Rusia, importând vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 şi făcând presiuni pentru a se alătura grupului de naţiuni BRICS, susţinut de Moscova.

„Regele junglei”

Economistul ultraliberal Javier Milei (53 ani), intitulându-se „regele junglei” și etalând un fierăstrău electric în timpul campaniei electorale, a agitat politica argentiniană într-un moment delicat pentru țara latino-americană. Batman și Joker. Un bărbat deghizat în leu și altul al cărui cap și brațe au fost înlocuite cu drujbe. Nu este un carnaval sau un festival de benzi desenate, ci un miting extravagant pentru campania candidatului argentinian la președinție Javier Milei.

Un populist de dreapta, Milei a trecut în doar câțiva ani de la popularitatea studiourilor de televiziune şi monologurile de succes presărate cu ieşiri furioase împotriva „castei politice” (pe care o considera vinovată de perenele probleme economice ale Argentinei), la candidatura la preşedenţie.

Economistul ultraliberal a reușit să ajungă acolo unde alții au eșuat: s-a încadrat în spațiul dintre peronismul partidului „Frente de Todos” și adepții fostului președinte Mauricio Macri, reprezentat de partidul „Juntos por el Cambio”. De aici și motto-ul său: „Nu am venit să conduc mieii, am venit să trezesc leii”, scrie Euronews, citat de Rador Radio România.

Succesul lui Milei pare să stea în capacitatea acestuia de a canaliza furia pe care o simt argentinienii față de clasa conducătoare, într-un context de inflație cu trei cifre și sărăcie în creștere. Creșterea anuală a prețurilor este de 140%, în timp ce peste 40% din populație se luptă să se ajungă cu banii de la o lună la alta.

„Vorbește ca un om oarecare de pe stradă, ca unul dintre noi, acesta e motivul pentru care este atât de popular”, explică Rodrigo Agüera, un chelner argentinian care locuiește în Barcelona. „Sunt în favoarea unei schimbări”, spune el, însă „va trebui să vedem ce se întâmplă mai departe, pentru că până la urmă politicienii vor fi mereu politicieni, îți spun una și apoi fac alta”.

Considerat până de curând o figură secundară în politica argentiniană, în 2021, Milei a reușit să-și transforme succesul de moderator în show-uri de televiziune într-un loc în Camera Deputaților, camera inferioară a Congresului argentinian.

Ulterior, a lansat ceea ce părea o candidatură prezidențială de lungă durată care a zguduit instituția politică din Argentina atunci când, la alegerile locale din august, considerate un sondaj important privind preferințele alegătorilor, a primit cele mai multe voturi.

Comentarii
Adauga un comentariu