O tânără din Iași dă o nouă viață mobilei vechi. Tânăra a început să lucreze la propriile piese de mobilier, iar treptat a început să primească comenzi pentru restaurarea mobilei vechi. Pentru că se ocupă de câțiva ani de aceste recondiționări, femeia vrea să își deschidă un atelier mai mare unde să poată munci pentru a onora toate comenzile.
O ieșeancă a demarat o mică afacere dintr-o pasiune, în urmă cu patru ani. Pentru că avea suficient timp liber și voia să facă ceva productiv, s-a apucat de recondiționat mobila din casă. După ce au văzut prietenii și rudele că se pricepe, au început să-i aducă și aceștia piese de mobilier pe care să le restaureze. Vestea că face lucrări frumoase, personalizate, s-a dus repede, astfel că ieșeanca este decisă să mărească spațiul unde să lucreze.
„Îmi doresc să trec la următorul pas. Cred că din primăvară o să-mi împlinesc și acest vis și o să-mi amenajez un spațiu mai mare pentru lucrările mele”, susține Ana Maria Gribincea.
Prietenii și rudele, primii clienți
Pasiunea pentru restaurarea de mobilă veche a început în urmă cu patru ani, când se afla în concediu de creștere a celui de-al doilea copil. Mai are o fiică pasionată de pictură care i-a dat ideea de a restaura mobilă veche.
„Copilul mă dispera pentru că erau pensoane prin toată casa. Atunci am zis că trebuie să le adun și să le pun într-un singur loc. Așa am luat un dulap pe care nu îl mai foloseam, l-am restaurat și i-am pus toate ustensilele acolo. Am stat o vară întreagă să recondiționez dulapul. Eu lucrez în domeniul asigurărilor și de recondiționarea mobilei mă ocup mai mult în timpul liber”, spune ieșeanca. Prietenii și rudele au văzut că se pricepe și au început să-i facă diverse comenzi. „O prietenă a vrut să-i fac o noptieră, altă prietenă a vrut un scaun. Au început prietenii și rudele să aducă mobilă veche pe care să o restaurez”, mai spune tânăra artistă.
Cutiile pentru bijuterii, cele mai căutate
Aceasta a amenajat un spațiu de lucru în garajul soțului. Toate produsele folosite în restaurarea mobilei sunt prietenoase cu mediul.
„Eu folosesc vopseluri pe bază de apă”, spune tânăra.
Aceasta s-a informat cu privire la vopselurile necesare restaurării și a încercat mai multe produse până a ajuns la cele care i se potrivesc. Pentru că fiecare piesă pe care o primește este unică în felul ei și e nevoie de multă rabdare pentru ca totul să iasă așa cum trebuie, tânăra este atentă la toate detaliile și lucrează foarte atent. Aceasta acceptă orice provocare, oricât de ciudată ar fi, pentru că încearcă să le ofere clienților săi exact ceea ce doresc. De aceea a restaurat până în prezent dulapuri spațioase din lemn vechi, o bucătărie sau canapele. Cele mai multe comenzi sunt pentru cutiile de bijuterii.
„Toți banii pe care îi primesc pentru aceste cutiuțe îi reinvestesc în produsele necesare recondiționării”, mai spune ieșeanca.
Fiecare pas în restaurarea mobilei este important
Pentru ca lucrarea să fie perfectă, tânăra lucrează totul ca la carte și nu uită niciun pas, oricât de migăloasă ar fi treaba. Pașii pentru restaurarea unei piese de mobilier sunt destul de mulți, dar fiecare are importanța lui. Se face mai întâi curățarea obiectului ce urmează a fi restaurat, pot fi înlocuite și piesele lipsă dacă este necesar și sunt îndepărtate praful și impuritățile. În final se adaugă vopseaua pe bază de apă.
„Sunt unele lucrări ce le finalizez cu ceară. Închid vopseaua cu ceară. Am o măsuță realizată așa și, dacă rămân pete de la cafea sau altceva, le șterg cu șervețele umede”, mai spune Ana Maria Gribincea.
În Iași se organizează ateliere de recondiționare mobilă, însă multe persoane nu știu că în loc să arunce mobila o pot recondiționa și poate fi utilizată în continuare. Prețurile pentru o lucrare simplă pornesc de la câteva sute de lei, iar pentru lucrările mai complexe acestea pot ajunge la câteva mii de lei.