Local

Nu mai sunt locuri în spitalele suport COVID-19! Sute de ieșeni diagnosticați cu coronavirus, cu sau fără simptome, sunt trimiși acasă! Sistemul medical ieșean este pe muchie de cuțit

Publicat: 03 oct. 2020
Spitalele suport COVID-19 sunt ocupate la capacitate maximă, sute de ieșeni diagnosticați cu COVID-19 au fost trimiși acasă pentru că nu mai erau locuri în spitale
Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

De mai bine de trei zile, spitalele suport COVID-19 sunt ocupate la capacitate maximă. Pacienții diagnosticați cu COVID-19, cu sau fără simptome, nu mai au locuri în spitale și sunt trimiși acasă. Ieri, la Iași s-au confirmat 107 cazuri noi de îmbolnăvire, iar medicii nu au avut unde să trateze bolnavii. Momentan, nu există nicio soluție cu privire la aceste probleme

Spitalele suport COVID-19 sunt ticsite de pacienți infectați cu noul coronavirus. Nu mai sunt locuri libere, iar pacienții care sunt diagnosticați cu coronavirus, chiar dacă au simptome, sunt trimiși acasă. Momentan, reprezentanții spitalelor nu au găsit nicio soluție cu privire la aceste probleme. Singura lor speranță este că numărul de cazuri va scădea, iar pacienții deja internați se vor putea externa, pentru a lăsa paturile libere. Din păcate însă, acest scenariu fericit este departe de a deveni realitate, Iașul clasându-se de săptămâni întregi printre primele locuri pe țară ca număr de infectări cu coronavirus. Situația pare că scapă de sub control, iar medicii nu mai reușesc să găsească soluții pentru internarea pacienților diagnosticați cu coronavirus.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Toate paturile de pe secțiile de Terapie Intensivă sunt ocupate, avem mulți pacienți în stare critică”

Ieri, la Iași au fost anunțate 107 de noi îmbolnăviri cu COVID-19. O mare parte dintre pacienții care au avut ieri testul PCR pozitiv, au plecat acasă. Pe pacienții simptomatici sau asimptomatici, medicii nu i-au putut interna și asta pentru că nu mai există absolut niciun loc liber în spitalele suport COVID-19, din Iași.

„Nu mai avem absolut niciun loc liber în niciun spital suport COVID-19. Temporizăm internarea pacienților cu simptome specifice infecției cu COVID-19 și cu testul PCR pozitiv, pentru atunci când vom avea locuri disponibile. Nu știm ce și cum vom face, în acest moment nu avem o soluție. Toate paturile de pe secțiile de Terapie Intensivă sunt ocupate, avem mulți pacienți în stare critică”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Ieri, 40 de pacienți au fost reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19, după ce au fost declarați vindecați. Degeaba, pentru că au fost nevoiți să plece acasă fără tratament

Pe lângă pacienți nou diagnosticați cu COVID-19, ieri, la Iași, s-au raportat 40 de pacienți reconfirmați pozitiv după ce au fost declarați vindecați la infecția cu coronavirus. Pentru aceștia, abia mai încape vorbă de primire a unui tratament specific, în situația actuală. Medicii spun că virusul COVID-19 poate fi mai periculos pentru pacientul la care apare a doua oară, mulți fiind contagioși. Sunt lăsați, însă, să plece acasă și asta pentru că nu există locuri în spitale.

„Nu reușim să suplimentăm numărul de paturi. Sunt sute de pacienți izolați la domiciliu. Încercăm să căutăm cele mai bune soluții pentru extinderea numărului de paturi. Momentan, nu avem aceste soluții. Ne aflăm într-o situație critică, de care ne-am ferit atât cât a fost posibil”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Îndemnăm ieșenii să păstreze în continuare măsurile de protecție și distanțarea fizică, la fel de strict cum au făcut-o la începutul acestei perioade”

Cadrele medicale din spitalele ieșene au ajuns la capătul puterilor. Pe lângă volumul mare de muncă, sunt nevoite să poarte ore întregi costumația specifică de protecție. Mai mult decât atât, acum sunt nevoite să spună pacienților care sunt infectați cu COVID-19, care sunt extrem de speriați, că trebuie să plece acasă și să aștepte un telefon când vor putea veni la spital pentru tratament, în limita paturilor disponibile. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că ieșenii s-au relaxat în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție și distanțare, motiv pentru care sistemul medical ieșean se află în colaps.

„Nimeni nu știe cât va mai dura pandemia de COVID-19, așa că îndemnăm ieșenii să păstreze în continuare măsurile de protecție și distanțarea fizică, la fel de strict cum au făcut-o la începutul acestei perioade. Spălați-vă întotdeauna pe mâini cu apă și săpun, purtați măștile de protecție și evitați interacțiunea cu grupuri mari de persoane, atât de mult cât este posibil”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Comentarii
  • Intre timp dereglatul de Mihai Chirica se lauda in stanga si in dreapta ca va face in continuare Sarbatorile Iasiului. Omul ori este nebun la cap, ori sta prost cu sistemul nervos. Inteleg ca vrei sa iei maiul populatiei si ca tine nu-i nimeni pe planeta asta, dar sa-i bagi pe oameni in sicriu, asta inseamna ca esti debil mintal. Si ganditi-va ca avem ZERO locuri in spitale suport covid.
    Oare Danny cu al sau BOR, ce parere are ?

  • Psihoza in masa, au bagat spaima in populatie cu propaganda proasta pe covideala.
    La spital nu te duci sa stai la coada ca ai muci in nas si te doare capul. Intri la spital numai cu trimitere de la medicul de familie. Sau dupa caz, formele clinice, cu ambulanta, 112.
    Asimptomaticii, formele usoare isi duc viata normala, la servici, etc., sau sa stea acasa, cu ceai si aspirina.

Adauga un comentariu