Prima pagină » Actualitate » Nu mâncați partea „lemnoasă“ a roșiilor! „Este otravă naturală!”
Nu mâncați partea „lemnoasă“ a roșiilor! „Este otravă naturală!”

Nu mâncați partea „lemnoasă“ a roșiilor! „Este otravă naturală!”

01 aug. 2024, 09:42, 1 ,
în Actualitate

Cercetătorii români trag un semnal de alarmă în legătură cu consumul unei anumite părți a roșiei. Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău, a avertizat că nu e bine să mâncați partea „lemnoasă“ a roșiilor. Acesta susține că acel „miez” întărit al roșiei nu trebuie consumat sub nicio formă, pentru că este „otravă naturală”.

Nu mâncați partea „lemnoasă“ a roșiilor!

Directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău, Costel Vînătoru, a vorbit despre posibilele cauze pentru care consumatorii descoperă că unele roșii cumpărate au o parte întărită care, de cele mai multe ori, are și o culoare verzuie, neuniformă.

„Sunt mai multe cauze. În primul poate să fie o cauză dată de hibrid sau de soiul utilizat. În România au venit foarte mulți hibrizi la tomate și soiuri din import care arată foarte bine la exterior, frontul arată frumos, dar atunci când îl tăiem descoperim acel interior verde, lemnosceea, ceea ce nu este bine“, a spus Costel Vânătoru.

Directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău a adăugat că partea lemnoasă a roșiei arată că a fost maturat forțat nu a parcurs fenofazele în timpul optim și s-a grăbită coacerea.

„Vorbim de un hibrid sau un soi care are această caracteristică, nu este aclimatizat, practic este creat pentru productivitate, pentru fermitate, dar are acel cep lemnos. Pe de altă parte, poate să fie o maturare forțată a fructului, să fie folosite substanțe de maturare forțată și atunci sigur fructul încearcă să arate bine la exterior dar practic pulpa lui se maturează, dar rămâne acest miez și aceste fibre puternic lemnoase în interior pentru că a fost maturat forțat nu a parcurs fenofazele în timpul optim și s-a grăbită coacerea”, a spus cercetătorul buzoian.

Costel Vînătoru a mai explicat că roșiile cu interiorul lemnos nu sunt bune pentru consum și ar trebui evitate, pentru că sunt toxice și ne putem îmbolnavi.

„Nu sunt bune pentru consum pentru că tocmai vorbim de tomată care aparține familiei solanacee, deci frunza este toxică, nu este destinată consumului și cepul acela lemnos este cu conținut ridicat în solanină, deci o otravă naturală pe care o are planta la care probabil se mai adaugă și cele pe care le-a aplicat cultivatorul sau nu le-a aplicat corect sau în exces și se pot regăsi în fruct”, a mai precizat Costel Vînătoru.

De ce roșiile sunt tari, cu vițe albe în interior

Roșiile cultivate pot fi lipsite de gust și pot fi tari, pot avea în interior porțiuni albe, fibroase, chiar dacă v-ați străduit mult pentru a avea fructe gustoase și frumoase.

Deseori, acesta este rezultatul unei dereglări fiziologice, determinate de mai mulți factori.

Unii hibrizi de roșii sunt creați astfel, ca fructele să fie păstrate mai mult timp și să reziste transportării. La astfel de roșii, venele albe acționează ca o „carcasă” care păstrează forma fructului.

Fructele ce au vene albe sunt aproape lipsite de gust și sunt dure, hibrizii de roșii cu gena „longevității” nu sunt de obicei cultivați pentru consumul propriu, astfel de fructe sunt crescute spre vânzare, deoarece sunt foarte atractive ca aspect.

Stolburul tomatelor afectează atât organele vegetative, cât și producția. De cele mai multe ori, boala este răspândită datorită cicadelor.

Alte ori, roșiile cresc adesea albe în interior și cu vene dure din cauza lipsei de potasiu, calciu și azotul aplicat în exces. Prin urmare, este important să echilibrați doza de nutrienți. Dacă au deficit de potasiu, roșiile sunt fertilizate cu sulfat de potasiu sau alt îngrășământ cu potasiu.

Când temperatura depășește 30°C, plantele nu mai absorb potasiul din sol. în plus, la temperaturi ridicate, plantele înfloresc, dar fructele nu leagă. Prin urmare, în astfel de condiții nefavorabile, pulpa devine deschisă și fără gust.

De asemenea, e posibil ca roșiile să fie recoltate pentru a fi comercializate înainte de a atinge maturitatea, iar acest lucru s-ar putea manifesta prin fructe tari și cu mijlocul alb în interior.

Altfel, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău, Costel Vînătoru, a avertizat că nu e bine să mâncați partea „lemnoasă“ a roșiilor.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Veste neașteptată pentru pensionari. Pot scăpa de datoriile vechi
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Creatura letală, de dimensiuni neobișnuite, a ajuns în mijlocul oamenilor și a produs panică. VIDEO
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii
  • Sa fim optimisti si sa privim partea buna a problemei: cand cumparam rosii, le primim la pachet cu lemnele pentru iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 aprilie 2025
22 aprilie 2025