International

Nu vor exista trupe americane pe teren în Ucraina, transmite John Kirby. Berlinul face apel la calm

Publicat: 05 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nu vor exista trupe americane pe teren în Ucraina transmite John Kirby. Berlinul face apel la calm
Nu vor exista trupe americane pe teren în Ucraina, transmite John Kirby. Berlinul face apel la calm

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a cerut niciodată ca trupe străine să lupte pentru țara sa, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, întrebat despre comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP.

„Nu vor exista trupe americane pe teren în Ucraina. Și știți ce? Nu asta cere președintele Zelenski. El cere instrumente și capacități. El nu a cerut niciodată ca trupe străine să lupte pentru țara sa”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Marți, la Praga, Emmanuel Macron a declarat că este „necesar” să îi zdruncine pe aliații Ucrainei, îndemnându-i „să nu fie lași” în fața unei Rusii „de neoprit”.

„Acesta este războiul nostru sau nu este războiul nostru?”

De asemenea, președintele francez a declarat că și-a „asumat responsabilitatea” pentru recentele sale remarci controversate privind posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în țara devastată de război.

„Acesta este războiul nostru sau nu este războiul nostru? Putem noi să ne sustragem, să considerăm că lucrurile pot continua să se joace? Eu nu cred, şi prin urmare este un salt strategic la care am îndemnat şi pe care mi-l asum deplin”, a precizat Macron, adăugând că „claritatea” acestor afirmaţii ale sale este lucrul „de care Europa are nevoie”.

„Rusia nu trebuie să învingă în acest război”, a insistat Macron. Dar, a adăugat el, „noi nu vrem escaladare, n-am fost niciodată în beligeranţă”.

Berlinul face apel la calm

Avertismentul nu a picat bine în Germania, care a cunoscut deja o serie de tensiuni recente din cauza Ucrainei.

„Nu avem nevoie (…) de discuții (…) despre a avea mai mult sau mai puțin curaj”, a reacționat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. „Asta nu ajută cu adevărat la rezolvarea problemelor” din Ucraina.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a prezentat marți primele concluzii ale Bundeswehr privind conversația secretă dintre generalii săi care a provocat tensiuni puternice cu Moscova după ce a fost interceptată de Rusia, relatează Reuters.

În ceea ce privește chestiunea trimiterii de trupe, marea majoritate a țărilor occidentale au precizat deja că nu au absolut nicio intenție de a face acest lucru.

Emmanuel Macron şi-a „asumat” marţi apelul la un „salt strategic” prin declaraţia sa anterioară în care a menţionat posibilitatea trimiterii unor trupe străine în Ucraina, avertizând totodată împotriva „spiritului defetist” în războiul cu Rusia, la o conferinţă de presă comună cu omologul său ceh Petr Pavel desfăşurată la Praga.

Adauga un comentariu