Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a finalizat numărătoarea voturilor din cele 30 de secții de votare din Transnistria. Rezultatele preliminare indică o preferință majoritară pentru Alexandru Stoianoglo, candidatul pro-rus al Partidului Socialist, care a obținut 5.670 de voturi (35,41%). Surprinzător, Maia Sandu a reușit să atragă un număr semnificativ de susținători, strângând 4.037 de voturi (25,21%).
Pe locul trei se află Irina Vlah, fosta bașcană a Găgăuziei, cu 2.514 voturi (15,70%). Alți candidați, precum Victoria Furtuna (7,41%) și Renato Usatîi (7,16%), au obținut, de asemenea, un număr notabil de voturi. Ceilalți candidați au înregistrat scoruri mai mici, sub 1%.
Referendumul recent a arătat o opoziție clară față de integrarea europeană în Constituția Moldovei, cu 62,56% dintre alegători votând împotriva acestei opțiuni. În Găgăuzia, situația a fost și mai pronunțată, unde 95% dintre cei 57.000 de votanți s-au declarat împotriva apropierii de Uniunea Europeană.
Pe plan național, rezultatele sunt strânse, cu tabăra pro-europeană având un avans de peste 11.000 de voturi după numărarea a peste 99% din sufragii.
Maia Sandu, mesaj după afișarea rezultatelor parțiale de la alegerile din Republica Moldova
Președinta Maia Sandu a salutat luni, 21 octombrie 2024, victoria strânsă în referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, evidențiind provocările întâmpinate de democrația moldoveană, inclusiv încercările de corupere a voturilor. Într-un apel emoționant, Sandu a cerut alegătorilor să susțină parcursul proeuropean al țării și să nu permită „bandiților” să revină la putere.
După confirmarea rezultatului, care a fost obținut cu o diferență de câteva mii de voturi, președinta a declarat: „Am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea. Am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă”. Maia Sandu a acuzat Rusia de implicare în tentativa de manipulare a voturilor și a subliniat că aceste acțiuni constituie un atac asupra aspirațiilor moldovenilor de a se integra în familia europeană.
„Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată și speriată”, a continuat ea, adăugând că „bandiții” vor să folosească democrația ca pe o slăbiciune. De asemenea, a recunoscut că sistemul de justiție nu a reușit să prevină furturile și a promis că autoritățile vor analiza greșelile pentru a îmbunătăți situația.
Maia Sandu a făcut un apel și către susținătorii altor candidați din alegeri, îndemnându-i să lase diferențele deoparte și să colaboreze pentru un viitor prosper. „Toți ne dorim să trăim în libertate și pace, iar Uniunea Europeană reprezintă acest ideal”, a subliniat ea.
Președinta a solicitat o dezbatere serioasă cu contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, pentru a discuta despre viitorul țării.
Maia Sandu a exprimat, de asemenea, recunoștință față de diaspora, care a votat masiv pentru aderarea la UE, subliniind că 80% dintre alegători din afară au susținut această opțiune. „Diaspora a arătat că rămâne conectată la țară”, a afirmat ea, mulțumind celor peste 240.000 de cetățeni care au votat în afaceri, demonstrând că nu lasă soarta Republicii Moldova în mâinile celor care o subminează.