La padocul din Tomești, aproximativ 1.400 de câini sunt îngrijiți zi de zi de angajații de la Salubris SA. Foarte multe animale ajung la adăpost după ce sunt găsite abandonate pe stradă, iar numărul acestora a crescut substanțial în ultima vreme
Padocul din Tomești a devenit neîncăpător pentru animalele luate de pe stradă. Acestea sunt aduse aici pentru a primi îngrijire medicală, sunt sterilizate, iar mai apoi sunt date către adopție. Uneori, timpul de așteptare este unul foarte mare, astfel, câinii ajung să stea în adăpost chiar și câțiva ani.
Foarte mulți câini ajung la adăpost
Reporterii BZI s-au deplasat la adăpostul de la Tomești pentru a vedea situația în care se află animalele. La intrare am fost întâmpinați de foarte mulți câini ce erau liberi, însă, spre surprinderea noastră, aceștia erau pașnici. Cei închiși în țarcuri lătrau încontinuu, așteptându-și rândul pentru a fi lăsați liberi.
Fiecare câine este sterilizat și monitorizat prin cip. Mirosul era destul de deranjant, având în vedere că unele animale stăteau în ploaie, însă în interiorul țarcurilor era curățenie. În unele spații erau prea multe animale la un loc, deoarece în ultima vreme au fost aduși foarte mulți câini. În acel moment, pe poartă a intrat un angajat cu o cutie plină de căței, găsiți abandonați sub un pod. Până și în biroul medicului veterinar și-au găsit adăpost pe jos.
„Avem aproximativ 1.400 de animale aici, cu tot cu cățeii mici. Spațiul este destul de limitat pentru ei, dar încercăm să facem față tuturor solicitărilor cu privire la ridicarea câinilor de pe domeniul public. Mereu vom primi orice cățel ajunge aici, nu îi întoarcem spatele. Sunt diferite solicitări, sunt câini de talie mare, câini agresivi sau femele cu pui, depinde foarte mult de situație.
Noi îi aducem aici și încercăm să le găsim un loc, la unii este nevoie să le oferim mai mult spațiu, nu îi lăsăm cu prea mulți câini. Majoritatea câinilor de aici nu sunt agresivi, sunt destul de prietenoși, noi îi îngrijim, primesc mâncare, îi sterilizăm, le punem cip și îi pregătim de adopție”, a declarat medicul veterinar Anca Tărăboanță, șefa padocului din Iași.
Ieșenii nu sunt interesați să adopte
Din păcate, numărul ieșenilor care adoptă este mai mic decât numărul animalelor care ajung la padoc. Oamenii au preferințe diferite, iar cei mai căutați sunt câinii de rasă, însă aici nu sunt foarte mulți. Totuși, au mai fost momente când oamenii și-au ales animăluțul de companie chiar de la intrare.
„Din păcate, numărul de câini care intră în adăpost este mai mare decât al cățeilor care pleacă spre adopție. A fost o creștere destul de mare în ultimul timp, în ultimele luni au venit câteva sute de câini de pe străzi. Noi încercăm să le găsim o familie la toți, acesta este scopul principal. Depinde de necesitățile fiecăruia, sunt care vor căței micuți ca vârstă, sunt care vor câine pentru pază, dar mulți caută, prima dată, câini de rasă, dar nu prea avem aici.
Avem unii câini care sunt de foarte mult timp la noi, de câțiva ani, sunt pe care i-am crescut noi de mici. Noi le dăm drumul prin curte, pentru a se putea bucura de spațiu, chiar dacă mai ies în afara adăpostului, niciunul nu pleacă de aici, ei știu că sunt îngrijiți. Încercăm pe viitor să mai facem țarcuri, ar mai fi nevoie, sunt multe femele cu pui care vin și trebuie să stea singure într-un țarc”, a specificat Anca Tărăboanță.
Sute de câini abandonați ajung la adăpost după ce sunt colectați de pe stradă. Totuși, spațiul este limitat, iar cetățenii nu se arată interesați să adopte.
Pai luati legatura u supermarketurile ca sa dea alimentele expiate la padocuri, asa ca nu va mai plangeti, solutii exista, doar sa le si implementati cu constiinciozitate. Si cainii tot ai lui Dumnezeu sunt.
ingrijitorii stau mereu in cusmelia aceea…………. ei ar trebui sa fie mereu printre caini ca unii se mai bat pana se omoara ……….Iarna toti ingrijitorii stau inauntru la caldurica, ies doar ca sa le dea mancare sau sa mai care gunoiul….
ingrijitorii trebuie sa stea langa caini pana termina de mancat ………..si trebui e sa fie insotiti de un veterinar !!!!!!!!!!!!!!
Anca asta taraboanta sta doar in cusmelie ,,,,,,,,,,,,,,Nu se compara cu fostul administrator al padocului, Livioara Rotariu ………………. Livioara Rotariu e o mare pierdere pentru padoc !
De criticat toti santeti buni. Toti angajatii de acolo nu fac decat sa respecte fisa postului. Sa te uiti pe camere si sa critici e usor si in nici un fel onorabil ca sa ma exprim elegant. In principiu cainii din adapost sant ingrijiti cu profesionalism. Nu vad nici un rost ca angajatii sa ia cainii si sa ii legene pe picioare.