Prima pagină » National » Numărul exact de urși care trăiesc în țara noastră. Studiu în premieră la nivel mondial
Numărul exact de urși care trăiesc în țara noastră. Studiu în premieră la nivel mondial

Numărul exact de urși care trăiesc în țara noastră. Studiu în premieră la nivel mondial

10 apr. 2025, 20:19,
Redacția BZI în Bzi.ro

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a prezentat datele unui studiu extrem de complex, care prezintă numărul exact de urși care trăiesc în România. Realizatorii studiului estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de exemplare de urs brun, cu un nivel de încredere de 95%.

„Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate, în premieră, rezultatele preliminare ale studiului care estimează populația de urs brun din România. Determinarea numărului minim de indivizi s-a realizat pe baza rezultatelor analizelor probelor genetice, a diversităţii genetice şi a structurii populaţionale a speciei de urs brun din România.

Studiul se derulează în cadrul Proiectului “Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”.

România are cea mai mare populație de urs brun„Vă prezentăm în premieră rezultatele preliminare ale acestui demers fără precedent și mult așteptat, care pune România pe harta științifică internațională ca statul ce a derulat cel mai mare și complex studiu genetic al populației de urs brun realizat vreodată la nivel mondial. Cifra care deschide această prezentare este una istorică: conform analizelor realizate la peste 24.000 de probe recoltate din 25 de județe, realizatorii studiului estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de exemplare de urs brun, cu un nivel de încredere de 95%. Este pentru prima dată când România poate afirma, cu o bază științifică solidă, câți urși are în pădurile sale. Până acum, am lucrat cu estimări, uneori controversate, bazate pe observații vizuale sau metode indirecte. Astăzi, însă, avem o imagine clară, bazată pe ADN-ul recoltării de la nivel național”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

„Aceste rezultate deschid o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun din România”

În ceea ce privește demersul științific, ministrul a apreciat că: „Această cercetare nu este doar amplă, ci și 100% românească. Toate analizele s-au făcut în laboratorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, folosind echipamente de ultimă generație, achiziționate prin proiectul nostru, și în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale. Aceasta nu este doar o cercetare științifică. Este o schimbare de paradigmă în modul în care vom gestiona de acum înainte această specie. Aceste rezultate deschid o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun din România. Un echilibru real între conservare și siguranța cetățenilor, între protecția biodiversității și interesele comunităților locale. Aceasta este o veste bună pentru România. Este dovada că putem construi politici de mediu moderne, bazate pe știință, transparență și colaborare”.

Proiectul va continua cu finalizarea, în acest an, a planului de monitorizare genetică pe termen lung, pentru ca aceste eforturi să nu fie punctuale, ci să continue an de an. Tot până la finalul anului 2025 se va aproba prin act normativ zonarea națională și planul de monitorizare genetică, astfel încât aceste instrumente să fie integrate oficial în politicile publice.

Zonarea națională a managementului populației de urs brun împarte teritoriul în patru categorii distincte: zone cheie pentru conservare, zone de management al conflictelor (sau zonele de risc), zone de management durabil, zone marginale. Această clasificare este rezultatul unei analize complexe ce a integrat date genetice, distribuția habitatelor, zonele agricole, turistice, apelurile la 112 și chiar istoricul pagubelor produse de urși.

Astfel, în funcție de zona în care trăiesc, urșii vor beneficia de un management diferențiat:

de la conservare strictă, la măsuri de prevenire și intervenție în zonele de conflict. Pentru prima dată, România va avea un instrument digital, cu acoperire națională, care va permite luarea de decizii rapide și informate, în timp real”, arată un comunicat al Ministerului Mediu.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vremea în România până pe 26 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Situație gravă la granița României. Serviciile au oameni cu inteligență redusă și fără cultură
SportpeSurse
Dezvăluiri incendiare la dezbaterea electorală. Trei milionari ai României au pus mâna pe o COMOARĂ URIAȘĂ a ȚĂRII
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`