National

Numeroase solicitări adresate ministrului Educației pentru a nu modifica criteriile de acordare a burselor

Publicat: 07 oct. 2021
Sorin Cîmpeanu în costum cu cravată roșie
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

Mai multe asociații de elevi din România îi cer ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să nu modifice criteriile de acordare a burselor de merit și să asigure cuantumuri minime care să corespundă nevoilor elevilor.

„Educația este o investiție, nu un cost”, spune Ariana Dudună, președinte AEC.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) îi cer lui Sorin Cîmpeanu să nu modifice criteriile pentru acordarea burselor, după ce ministrul Educației a declarat că va modifica criteriile pentru acordarea burselor de merit începând cu semestrul al doilea, trecând media necesară de la 8,5 la 9,5.

Potrivit elevilor, argumentul ar fi că rezultatele obținute la orele online sunt rezultate distorsionate. „Subliniem inconsistența în declarații, având în vedere faptul că elevii vor beneficia, din semestrul viitor, de burse conform notelor obținute în semestrul actual, semestru desfășurat fizic”, spun elevii, conform Mediafax.

Aceștia subliniază că potrivit declarațiilor ministrului, cuantumul minim de semestrul viitor va fi atât pentru bursa de merit, cât și pentru bursa de ajutor social, de 200 de lei, iar pentru bursa de performanță 500 de lei.

„Menționăm faptul că cele două tipuri de burse corespund unor nevoi diferite, bursa de ajutor social adresându-se elevilor care fac parte din grupuri aflate la risc de abandon școlar, ce au nevoie de fonduri suplimentare pentru a ajunge în mod echitabil la școală. Astfel, considerăm necesar ca aceasta să fie cel puțin egală cu bursa de performanță.

Aceste cuantumuri, similare cu cele din trecut, par a fi propuse din pix, fără o analiză reală în spate și fără a se raporta la nevoile la care ele corespund. Apreciem că cea mai bună modalitate de a acorda bursele elevilor este în funcție de salariul minim brut pe economie, iar în acest sens, solicităm Ministrului Educației să își repare greșeala de a anunța public o tăiere a burselor”, propun cei din asociațiile de elevi.

Ei îi propun ministrului ca bursa de merit să fie 10% din salariul minim brut pe economie, bursa de studiu, de 15% din salariul minim brut pe economie, bursa de ajutor social, de 25% din salariul minim brut pe economie, iar bursa de performanță, tot de 25% din salariul minim brut pe economie.

De asemenea, subliniază faptul că Guvernul actual este interimar, și că stabilirea de către acesta a unor tăieri ale burselor și modificări ale criteriilor de beneficiere ce vor avea efect din semestrul viitor este o măsură riscantă, cauzând o incertitudine în rândul elevilor.

Astfel, elevii îi solicită ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, să nu modifice criteriile de acordare a burselor de merit și să asigure cuantumuri minime care să corespundă nevoilor elevilor.

„Cuantumurile minime sunt din nou făcute din pix, criteriile pentru a beneficia de burse de merit se doresc a fi modificate, bursa socială, care ar trebui să combată abandonul școlar, este mai puțin de jumătate din bursa de performanță. Ceea ce se întâmplă este strigător la cer, iar Guvernanții trebuie să înțeleagă, odată pentru totdeauna, că educația este o investiție, nu un cost.”- Ariana Dudună, președinte AEC

Adauga un comentariu