National

Numirea prefecților și subprefecților între PNL, PSD și UDMR

Publicat: 08 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Numirea prefecților și subprefecților între PNL PSD și UDMR
Premierul Nicolae Ciucă susține că medicii de familie vor avea noi responsabilități cu privire la testarea pacienților de COVID-19

Numirea prefecților și subprefecților riscă să devină în PNL un subiect mai încins decât împărțirea ministerelor, numeroase filiale județene fiind nemulțumite că nimeni nu le poate spune exact cum se vor aloca posturile.

În lipsa unui sistem clar de împărțire a prefecților și subprefecților, toate filialele au emoții că ar putea rămâne „pe dinafară” atunci când se împart funcțiile. Liberalii vor să aibă prefect acolo unde au și șef de CJ, însă PSD vrea să fie un sistem încrucișat – acolo unde un partid are șeful de CJ, prefectul să fie de altă culoare politică pentru a se verifica reciproc.

La o primă consultare din PNL, partidului ar urma să-i revină prefecții din Cluj, Suceava, Vâlcea, Teleorman, Călăraşi, Brăila, Vaslui, Neamţ, Timiş, Dâmboviţa, Olt. Câțiva lideri PNL precum Emil Boc și Gheorghe Flutur și-au asigurat liniștea, dar nemulțumiții cer reluarea discuțiilor și conducerea PNL s-ar putea reuni vineri, pentru o nouă discuție pe tema prefecților.

Problema este că dacă nu se ajunge consens în coaliție, toate aranjamentele din PNL pică.

Varianta PSD pentru prefecți

Social-democrații nu se agață de principiul că în județele cu șef de CJ de la un partid să fie prefect de la alt partid, însă este obligatorie numirea prefecţilor în funcţie de ponderea politică din Parlament, au spus surse din PSD.

PNL, PSD și UDMR se află la ora transmiterii acestei știri, într-o ședință a coaliției de guvernare în care partidele ar trebui să ia o decizie finală privind algoritmul de numire a prefecților.

PSD spune că îi revin 21 de prefecți, printre care Prefectul Capitalei, că liberalii ar avea dreptul la 17 prefecți, iar UDMR – la 4.

La nivel de subprefecți vor avea funcții și cei din grupul minorităților naționale, conform ponderii parlamentare, mai propune PSD.

Adauga un comentariu