Prima pagină » Titlurile zilei » O afacere care a dispărut treptat, pusă din nou pe picioare la Iași. Un afacerist a investit în prepelițe polare și speră să dea lovitura!

O afacere care a dispărut treptat, pusă din nou pe picioare la Iași. Un afacerist a investit în prepelițe polare și speră să dea lovitura!

10 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Ieșeanul în vârstă de 45 de ani și-a descoperit pasiunea pentru creșterea prepelițelor în urmă cu 8 ani. Daniel Bobârnat se ocupa de mica fermă în timpul liber, după ce venea de la serviciu, de la CFR, unde a muncit ca electromecanic pe locomotivă. Anul trecut a luat decizia de a renunța la job și acum se ocupă de creșterea afacerii cu prepelițe, unde a investit deja 10.000 de euro. Planul său este să îngrijească o fermă cu 2.000 de prepelițe, de 3 ori mai mult față de câte are acum

Daniel Bobârnat povestește că din luna septembrie a anului trecut se ocupă numai de ferma cu 700 de prepelițe.

„Din septembrie lucrez doar la asta. Eu am muncit la CFR, la Iași, ca electromecanic pe locomotivă, și apoi la ghișeul «taxe». S-au mai stricat treburile și acolo și de aceea am decis să îmi dau demisia și să mă ocup doar de ferma cu prepelițe. Am început în urmă cu 8 ani să-mi dezvolt mica afacere. Am văzut la mecanicul meu că se ocupă de prepelițe și atunci s-a aprins scânteia (n.r.- râde). Și pentru cei 2 copii am crescut prepelițele, să mănânce sănătos. Am început cu 50 de prepelițe, iar acum am 700. Vreau să ajung la 2.000 de prepelițe. Am ajuns și la 1.200 de prepelițe, dar nu era suficient spațiul pentru creșterea lor. De aceea m-am mutat în localitatea Voinești din Iași, de la Valea Adâncă, cu ferma. Aici e mai mare spațiul”, spune Daniel Bobârnat, crescătorul de prepelițe din Iași.

Daniel Bobârnat a investit 10.000 de euro în ferma cu prepelițe din Voinești, Iași

Ieșeanul spune că în această perioadă este în curs de autorizare de către Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași. Acesta mai explică faptul că o fermă cu prepelițe poate să genereze profit dacă efectivul este de minimum 2.000 de păsări.

„Nu e o afacere de unde să ai profit din prima. Abia după ce pui totul la punct cu ferma, spațiul unde le crești, incubator, piața de desfacere, poți să începi să faci profit. Eu, din septembrie anul trecut, când am renunțat la job și mă ocup doar de asta, supraviețuiesc. Vreau să ajung la 2.000 de prepelițe ca să am constant ouă, produse derivate, cum sunt ouăle murate, tăițeii. Clientul vrea să aibă de toate și pas cu pas o să reușesc să le ofer toate acestea. Eu deja le produc, am vândut, însă am nevoie și de autorizarea fermei. Acum sunt în procesul de autorizare de către instituțiile statului, de la DSP. Durează mult, parcă deschid un mall (n.r.- râde)”, mai spune Daniel Bobârnat.

Daniel Bobârnat crește 700 de prepelițe din rasele jumbo gold, japoneză și polară

Cele mai mari cheltuieli pe care le are în prezent ieșeanul în fermă sunt hrana și încălzirea spațiului unde crește prepelițele.

„Prețurile la cereale au luat-o razna. Cele mai mari cheltuieli sunt cu mâncarea și căldura. Prepelițele le hrănesc cu un amestec de cereale, respectiv șrot de soia cu proumb, grâu, plus calciu furajer, vitamine și minerale. Consumul de furaj pe zi, al unei prepelițe, este de 23-25 de grame. Prepelițele ajung la maturitate la 6-7 săptămâni și fac ouă. La 1 an sunt considerate bătrâne, trebuie tăiate. Iar în interior trebuie să fie în permanență de la 18 grade Celsius în sus. Nu e ca la găini, le lași libere prin grădină”, explică fermierul din Iași.

Speciile crescute de ieșean în ferma din Voinești sunt japoneză, jumbo gold, polară. Acesta a investit deja 10.000 de euro în afacere, dar nu se oprește aici.

„Acum vreau să-mi iau un deplumator pentru jumulitul păsărilor. De-a lungul anilor am tot reinvestit banii câștigați”, susține Daniel Bobârnat.

Crescătorul de prepelițe face livrări la domiciliu de două ori pe săptămână

Ieșeanul a făcut până acum livrări la domiciliu, însă imediat ce va fi autorizat, va putea vinde și în magazinele de cartier sau cofetării.

„După ce primesc toate documentele de la DSV și DSP, pot să vând în magazine. Am cerere de la patronii magazinelor de cartier și cofetării pentru vânzarea produselor din fermă. Așa mi-ar conveni mai mult să vând, pentru că primesc un preț corect. La supermarket mi se oferă un preț prea mic și nu e ok. E greu ca un mic producător să vândă la preț mic, de supermarket. Dă faliment. Eu acum duc comenzi la domiciliu, de două ori pe săptămână, miercuri și sâmbătă, cu mașina frigorifică. În cele două zile de livrări vând cam 50 de cofraje. Am perioade foarte bune sau foarte proaste. E o fluctuație de clienți. De asta au renunțat mulți la fermele cu prepelițe. Lumea vrea calitate, dar ieftin. Nu se poate să crești prepelițe și să vii cu bani de acasă”, mai spune crescătorul de prepelițe.

În ultimii ani, tot mai mulți crescători de prepelițe vând ouăle murate, care sunt la mare căutare. Aceștia au deschis mici afaceri cu prepelițe pe care cu greu le-au păstrat. Dacă în urmă cu 5-6 ani afacerea cu prepelițe era la modă și s-au deschis multe ferme, rând pe rând s-au și închis din cauza lipsei clienților.

Crescătorul de prepelițe din Iași vinde produsele cu prețuri cuprinse între 10 și 45 de lei

Antreprenorul Daniel Bobârnat face livrări la domiciliu în această perioadă pentru comenzile preluate de pe pagina de facebook „Căsuța cu prepelițe”.

„Au fost și momente când am renunțat, dar m-au încurajat familia și prietenii. De exemplu, rețeta de ouă murate e a soției, ea le face cu sfeclă și oțet. E apropiată rețeta de cea a gogoșarilor în oțet. Lumea mă mai întreabă de ce nu fac prepelițe gata condimentate, pentru cuptor. Dar nu e ok, pentru că fiecare e cu gustul lui, le face cum îi place”, mai spune Daniel Bobârnat.

Un cofraj cu 24 de ouă de prepeliță, din ferma ieșeanului, se vinde cu 10 lei. O carcasă cu prepelițe se comercializează cu 45 de lei, iar ouă murate, borcan de 790 de grame, cu 25 de lei. Un alt fermier care a înființat o fermă cu prepelițe este inginerul Ciprian Profir, care a demarat investiția de 50.000 de euro într-o fermă cu 12.000 de prepelițe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`